Vstanou noví ředitelé

Praha - Ministr kultury Jiří Besser otevřel příslušná výběrová řízení na vedení České filharmonie a Národního technického muzea. Šéf Národního technického muzea Horymír Kubíček skončil v půlce srpna, protože podle ministra špatně hospodařil. Dosavadní ředitel České filharmonie Václav Kasík, který právě předložil ministrovi kultury svou rezignaci, se do křesla dostal bez soutěže a právě to ministr kultury kritizoval.

Bývalému řediteli Národního technického muzea Horymíru Kubíčkovi zlomil vaz audit ministerstva kultury. Ten objevil nesrovnalosti v účtech – honoráře, odměny nebo faktury, které si měl Kubíček vystavovat sám pro sebe. Kromě pravidelného platu si tak měl třeba vydělat dvakrát 41 tisíc korun jako externí garant památkové péče.

19. srpna ve funkci Horymíra Kubíčka nahradil Oldřich Rambousek, který ovšem po týdnu rezignoval. Ministrovi prý tento krok zdůvodnil tím, že v současné složité situaci, jaká v Národním technickém muzeu vládne, nedovede zajistit, aby odvolaný ředitel Kubíček nadále nezasahoval do jeho chodu a řízení.

Budou noví ředitelé ČF a NTM (zdroj: ČT24)

Ke svému odvolání tehdy Horymír Kubíček řekl: „Jsem přesvědčen, že zákon porušen nebyl, proto jsem tu nabídku přijal. Jsou to peníze za odpracovanou práci,“ obhajoval své počínání Kubíček. „Když někdo sám sobě vyplatí polovinu ze všech odměn, které jsou dány na to pracoviště za rok, tak si myslím, že to je nehorázné,“ kontroval ministr kultury Besser. 

Nové vedení by také podle Bessera mohlo uklidnit už dlouho rozbouřenou Českou filharmonii, kterou vedl bývalý šéf Českého rozhlasu Václav Kasík, kterého na místo bez tendru dosadil ještě minulý ministr kultury Riedlbauch. Proti Kasíkovi se ale hudebníci bouřili. Argumentovali tím, že není schopný soubor vést, nemá potřebné vzdělání ani kontakty. Kasík poté, co ministr kultury přijal jeho demisi, prohlásil, že plánovaného výběrového řízení se nezúčastní.