Plzeň 2015: do finiše s The Tap Tap a filharmoniky

Plzeň – Týden zbývá do rozhodnutí mezinárodní komise, které české město si vyslouží titul evropského hlavního města kultury v roce 2015 – zda Ostrava, nebo Plzeň. Západočeská metropole do finiše svého kandidátského programu zařadila na první zářijový den společný koncert kapely The Tap Tap a Plzeňské filharmonie. Spolu s nimi vystoupí také David Koller a Tomáš Hanák, hrát se začíná v 18:00 na náměstí Republiky.

Ani pro Plzeňskou filharmonii ani pro The Tap Tap není spolupráce s hudebníky, kteří hrají docela jiný žánr, premiérou. Kapela z neústavního Jedličkova ústavu má za sebou například spolupráci s orchestrem Berg nebo Pražským smíšeným sborem, filharmonici zase koncertovali s heavymetalovým Arakainem.

Na spolupráci s The Tap Tap se také těší. „Je to kapela, která umí na sto procent využít osobitosti a talentu každého ze svých členů, a to jí dává originální a neopakovatelný zvuk,“ domnívá se Michal Kolář z Plzeňské filharmonie. Kapelník The Tap Tap Šimon Ornest přínos společného koncertování potvrzuje: „Spolupráce s každým tělesem, ve kterém je takové množství osobností, je vždy otevřená záležitost a věcem dodává osobitý charakter.“

Rozhovor s Šimonem Ornestem a Lenkou Kavalovou (zdroj: ČT24)

Na náměstí Republiky dnes zazní písně z nového alba The Tap Tap Párty na kolečkách. „Budou to jak zahraniční písničky, například Rehab od Amy Winehouse, i české, od Dana Bárty, Matěje Rupperta nebo Davida Kollera, který si s námi i zazpívá. V závěru večera zazpívá i Tomáš Hanák,“ upřesnil Ornest. Publikum se může těšit na skladbu Strom kýve pahýly z kultovního filmu režiséra Tomáše Vorla Pražská 5.

Plzeňané budou mít možnost navštívit na náměstí i stan týmu kandidatury na Evropské hlavní město kultury 2015. O nositeli titulu se rozhodne 8. září. „Návštěvu komise očekáváme už 6. září. Rádi bychom, aby Plzeňané své město co nejvíc podpořili – právě podpora obyvatel je jedním z hlavních kritérií, které může Plzni titul získat,“ upozorňuje Katka Chábová z týmu Plzeň 2015.

Podívejte se na záznamy koncertů The Tap Tap v archivu rubriky kultura on-line: Párty na kolečkách 2009 a Párty na kolečkách 2010.

Plakát ke koncertu
Zdroj: ČT24/Stránky města Plzně