Živý mrtvý život New Yorku v díle Paula Breinera

Praha - Galerie současného umění Dvořák Sec Contemporary dnes představí dílo newyorského umělce Paula Breinera. Jde o vůbec první samostatnou výstavu amerického výtvarníka nejen v České republice, ale v celé Evropě. Jeho výstava s názvem Living Dead je součástí newyorského programu, ve kterém galerie představuje to nejlepší ze současné mladé umělecké scény New Yorku. Výstava potrvá od 2. září do 26. listopadu.

„Na svých obrazech používám scény ze starých hororových filmů a zabývám se konzumní společností v Americe. Zachycuji často scény z metra, z newyorských ulic, ale na mých obrazech je patrný i vliv třeba rock´n´rollu nebo pop rocku. Ve formě zpracování těchto témat nechybí geometrická abstrakce, jako určitá metafora života v New Yorku. Umělecká scéna tohoto města je velmi rozmanitá a inspirativní,“ uvedl v rozhovoru s Lenkou Drmotovou pro ČT24 výtvarník. 

Na jeho díle je patrný vliv pop artu, který osobitě používá ke sdělení svého pohledu na život ve městě. Pro sdělení je pro něj typické seskupení různých témat na jedno plátno. Tato výtvarná kolážová zkratka vytváří jakýsi symbolický obraz, příběh jednotlivce ve městě s jeho vzpomínkami i sny.

Z galerie informuje Lenka Drmotová (zdroj: ČT24)

Galerie Dvořák Sec Contemporary

se nachází v Dlouhé ulici. Byla otevřena v roce 2009. Světlý a vertikálně členěný prostor, vzniklý propojením suterénu, přízemí a venkovní terasy o ploše 600 m2, je dílem architekta Rudolfa Netíka.

Jedním ze dvou zakladatelů galerie Dvořák Sec Conteporary je Olga Dvořáková, která už v roce 2002 založila Art Factory, poradenskou společnost v oblasti investic do umění a o tři roky později neziskovou společnost Gallery Art Factory na Václavském náměstí, věnovanou aktuálnímu progresivnímu českému umění, a kterou známe i jako zakladatelku a spolukurátorku Sculpture Grande Prague, open air festivalu soch v historickém centru Prahy. Jejím galerijním partnerem je Petr Šec, sběratel a odborník na mezinárodní vztahy a marketing.

  • Living Dead zdroj: Dvořák Sec Contemporary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1914/191352.jpg
  • Galerie Dvorak Sec Contemporary zdroj: galerie Dvorak Sec Contemporary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1914/191357.jpg