Plzeň zpřístupní interiéry Adolfa Loose

Plzeň - Jedinečnou příležitost zhlédnout unikátní a jinak nepřístupné interiéry, které v Plzni vytvořil světoznámý architekt českého původu Adolf Loos, bude mít veřejnost v rámci Dnů evropského dědictví v sobotu 18. září. Vůbec poprvé budou zpřístupněné celkem čtyři interiéry, které mapují Loosovo působení v oblasti interiérového designu. Akce je připomínkou letošního 140. výročí narození tohoto významného středoevropského architekta, který byl činný především ve Vídni.

Prohlídky jsou poctou Adolfu Loosovi, architektovi a autorovi slavné Müllerovy vily v Praze, jenž proslul obhajobou čistých forem, ušlechtilých materiálů a bojem s ornamentální secesní výzdobou. Také díky tomu je Loos považován za zakladatele moderní architektury 20. století vedle F. L. Wrighta, Le Corbusiera či Miese van der Rohe. Loos v Plzni často pobýval a našel zde kultivované klienty, pro něž byla spolupráce s tímto významným architektem prestižní záležitostí.

V Plzni realizoval přestavbu tzv. Brummelova domu v Husově ulici 58 a třinácti bytových interiérů. Přesný počet Loosových interiérů v Plzni ale není znám, slavný architekt se se stavebními úřady zásadně nebavil. Odvádělo ho to od práce a písemnosti o tom, kde všude pracoval, dnes chybí. „Není vyloučeno, že některé jeho interiéry ještě existují a jejich současný vlastník nebo uživatel ani neví, že jejich autorem je Adolf Loos,“ potvrdil Pavel Domanický z Národního památkového ústavu v Plzni.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Odborníci považují Loosovy interiéry v Plzni v kontextu evropské architektury 20. století za nesmírně cenné. Budoucnost Lososových interiérů v Plzni je proto součástí Programu rozvoje kultury ve městě Plzni pro období 2009 – 2019, který vznikl jako strategický materiál v rámci kandidatury Plzně na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Počítá se v něm také se zavedením prohlídkové trasy po Loosových interiérech.

V rámci zářijové prohlídky budou moci zájemci navštívit:

  • Loosův interiér v městském domě v Bendově ulici č. 10 s unikátním hudebním salónem obloženým mramorem, jež byl donedávna užíván jako byt.
  • Pokoj s jídelnou a hudebním salónem v Klatovské ulici 19 v objektu, který město převzalo po armádě.
  • Interiér v Klatovské ulici č. 12, který nabízí dvě zachovalé zrekonstruované místnosti.
  • Část soukromého bytu v Husově ulici č. 58, který patří k nejzachovalejším Loosovým realizacím v Plzni. Prohlídku exkluzivně umožnil po dohodě s městem jeho současný majitel. Zajímavostí tohoto interiéru je mimo jiné původní obrovský dekorativní krb a zachovaná dobová křesla.

Komentované prohlídky Loosových interiérů 18. září v devět hodin a budou probíhat v hodinových intervalech. Kapacita prohlídek bude vždy omezena na patnáct osob, výklad zajistí zaměstnanci Národního památkového ústavu v Plzni a odboru památkové péče Magistrátu města Plzně. Informace o časech prohlídek najdou zájemci na informačních cedulích při vstupech do objektů a na webových stránkách Plzně. Prohlídky budou pro veřejnost zdarma.