Pražská komorní filharmonie energicky vstupuje do nové sezony

Praha - Pražská komorní filharmonie chce představit jednak nejlepší hráče orchestru a také mladou generaci, například hornistu Radka Baboráka anebo cellistu Tomáše Jamníka. Těleso patří mezi nejlepší domácí orchestry, letos například namísto tradiční České filharmonie, zahájila i Pražské Jaro. Osmadvacetiletý dirigent Jakub Hrůša stojí v čele Pražské komorní filharmonie dva roky a kritika nešetří chválou. O kvalitě orchestru se mohli přesvědčit i diváci při zahájení letošního Pražského jara. Netradičně v komorním pojetí nastudoval Smetanovu Mou vlast. A záznam tohoto koncertu vyšel i na CD. Hrůša se tak stal po dvaceti letech dalším dirigentem, který dostal šanci nahrát tuto národní symfonickou báseň. Naposledy ji natočil v roce 1990 Rafael Kubelík.

„Snažil jsem se o to, aby skladba nebyla v rukou patosu a sentimentu, ale zároveň, aby byla upřimně prožitá a míněná tak, že posluchače chytne za rukáv,“ prozradil své pojetí Jakub Hrůša. 

Mezi nejzajímavější koncerty v nové sezoně jistě bude patřit vystoupení klavíristy Vovky Ashkenazyho, který zahraje společně se svým otcem dirigentem Vladimirem Ashkenazym. „Pak bych vypíchl koncert k osmdesátinám Ivana Moravce, který bude řízen dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Je to takové spojení dvou nejvýznamnějších osobností našeho interpretačního světa,“ upozornil dirigent.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Pražská komorní filharmonie zahájí sezonu 22. září v Rudolfinu. Na společném koncertu se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou zahrají například Straussovy písně a Mozartovu symfonii.

Pražská komorní filharmonie

vznikla v roce 1994 z iniciativy Jiřího Bělohlávka, který těleso výrazně formoval po celých dvanáct let až do sezony 2005-2006, kdy se stal šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC v Londýně. Umělecké vedení orchestru tehdy převzal švýcarský dirigent Kaspar Zehnder, který působil v jeho čele do srpna 2008. Novým šéfdirigentem PKF je od sezony 2008-2009 Jakub Hrůša. 

Ojedinělým projektem Pražské komorní filharmonie je Orchestrální akademie, která umožňuje mladým hudebníkům získat praktické zkušenosti v orchestrální hře. Studenti Orchestrální akademie PKF procházejí uceleným vzdělávacím programem, který zahrnuje individuální výuku partů pod vedením koncertních mistrů a vedoucích hráčů orchestru, zároveň absolvují orchestrální praxi ve formě umělecké účasti na koncertech v tuzemsku i zahraničí, natáčení CD a řadu dalších aktivit, jako jsou semináře se sólisty, dirigenty či jinými hostujícími mezinárodně uznávanými umělci.