Den otevřených dveří ve Strakovce je zároveň dvacátý sedmý

Praha - Výstava sochaře Jiřího Sozanského nazvaná Den dvacátý sedmý, která připomíná 60. výročí popravy Milady Horákové, Záviše Kalandry, Jana Buchala a Oldřicha Pecla, ozvláštní den otevřených dveří Úřadu vlády. Ojedinělou příležitost prohlédnout si jinak uzavřené prostory Strakovy akademie mají zájemci dnes od 10:00 do 16:00 hodin.

Expozice, kterou počátkem léta otevřel tehdejší premiér Jan Fischer, sestává z koláží, velkoformátových pláten, plastik, které reflektují procesy padesátých let, v interiéru Strakovy akademie a sochy Mater Mortis před hlavním vchodem do budovy.

Sozanský se na období komunismu ve své tvorbě zaměřuje často. Loni byla například k vidění výstava jeho děl na téma perzekuce významných osobností české kultury - Kalandry, Jana Zahradníčka a Ivana Martina Jirouse. Před rokem ve Valdicích na Jičínsku také odhalil památník politickým vězňům. Koláže vytvořil i u příležitosti 40. výročí smrti Jana Palacha. 

Tradiční součást prohlídky Strakovy akademie doplní v sobotu promítání filmu o rezidencích předsedy vlády - Kramářově vile v Praze a vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí a o palácích ve správě Úřadu vlády ČR - Lichtenštejnském paláci na Kampě a Hrzánském paláci v Loretánské ulici.