Na VyšeHrátkách smysly odpočívají a tatínkové čtou

Praha – Tři novinky přináší sedmý ročník VyšeHrátek, interaktivního festivalu pro děti a jejich rodiče na pražském Vyšehradě. Zážitková Odpočívárna smyslů představuje interaktivní objekty, smyslové workshopy a vjemové hry. Během Odpoledních večerníčků čtou pohádky slavní tatínkové. Třetí atrakcí je pak jednodenní soutěžní minifestival pohádek studentů uměleckých škol, který připadá právě na dnešek.

Odpolední večerníčky aneb čtení slavných tatínků chce podpořit dialog mezi rodiči a dětmi. Mezi tatínky, kteří na festivalu čtou pohádku svého srdce, jsou nejen umělci, třeba písničkář Jiří Dědeček nebo všestranný Arnošt Goldflam, ale i bývalý ministr školství Ondřej Liška, sportovní novinář Robert Záruba, bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek či ekonom Tomáš Sedláček.

Součástí večerníčků je i promítání předtočených čtení těch otců, kteří se nemohli festivalu zúčastnit, například Jana Krause nebo Petra Čtvrtníčka. „Celkem čte asi 45 nejrůznějších tatínků,“ doplnil dramaturg festivalu Filip Jevič. Čtení se podle něho setkalo s velkým zájmem. „Lidé tu běhali a ptali se: Kde čte Liška? Kde čte Ornest?“ říká pobaveně.

Pro děti je asi nejatraktivnější novinkou zážitková Odpočívárna smyslů. Scénografka Marianna Stránská spolu s dalšími výtvarníky vytvořila několik objektů, pomocí kterých mohou malí i dospělí prozkoumávat taje a zákoutí lidských smyslů – čich, hmat, zrak, sluch, chuť a také cit. Každému interaktivnímu objektu je navíc věnována i samostatná dílna. Odpočívárna smyslů by se měla objevit i na výstavě Play, kterou od 3. listopadu otvírá galerie Mánes.

Třetí novinka – minifestival studentských pohádek – se snaží iniciovat kvalitní autorskou pohádkovou tvorbu a zapojit děti do jejího hodnocení. Studenti uměleckých škol soutěží o výhru ve výši 15 tisíc korun. „VyšeHrátky jim ji věnují na přípravu další inscenace pro děti,“ vysvětlil Filip Jevič. 

Festival, jehož cílem je přinášet alternativu kultury pro děti a jejich rodiče a rozvíjet dětskou imaginaci a kreativitu, vyvrcholí v úterý 7. září koncertem tradičního hosta – skupiny Kašpárek v rohlíku.

  • VyšeHrátky: slavní tatínkové čtou autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: VyšeHrátky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1920/191908.jpg
  • VyšeHrátky 2010: Odpočívárna smyslů autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: VyšeHrátky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1920/191911.jpg
  • VyšeHrátky 2010: Odpočívárna smyslů autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: VyšeHrátky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1920/191915.jpg
  • VyšeHrátky 2010: Odpočívárna smyslů autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: VyšeHrátky http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1920/191912.jpg