V Kolíně postaví pomník medvědům, kteří se tam potkali

Kolín - Dva medvědi, jeden vychytralý a druhý spíše dobrácký, kteří se potkali u Kolína, budou mít v Kolíně pomník. Dnešního odhalení se má zúčastnit i Břetislav Pojar, režisér slavné série animovaných grotesek z 60. let minulého století, započaté filmem Potkali se u Kolína. Dva kameny různé velikosti, které symbolizují oba medvědy, budou stát na okraji lesoparku Borky. Zdobit je bude také bronzová deska, na níž je reliéf z filmu.

S nápadem připomenout tímto způsobem oblíbené postavičky přišlo Společenstvo přátel Medvědů od Kolína. Samotnému aktu bude předcházet bohatý doprovodný program. Jeho součástí má být promítání filmu, cesta po stopách medvědů a také koncerty kapel Medvěd 009 nebo Brtník.

Medvědi Břetislava Pojara si příznivce získali už v krátkometrážním snímku Potkali se u Kolína z roku 1965, o dva roky později vznikl televizní seriál, nazvaný podle oblíbené medvědí věty: Pojďte pane, budeme si hrát!

Malé i velké diváky medvědí série oslovila bohatou imaginací, smyslem pro vizuální gag i vtipným doprovodným textem v podání Rudolfa Deyla mladšího, později Františka Filipovského.