Pondělky na ČT: Alain Delon mluví česky pokaždé jinak

Praha – Devětkrát se mohou diváci ČT setkat s francouzským hercem Alainem Delonem, od 6. září vždy v pondělí večer na prvním programu. Některé snímky budou vysílány v televizní premiéře – vůbec poprvé se Delon na televizních obrazovkách objeví ve filmu Plyšový medvídek (dnes ve 22:25) a poprvé na ČT se představí ve snímku Zločin v roli úspěšného obhájce.

Pro většinu filmů byly dovezeny nové, remasterované kopie, na které byl nasazen buď původní distribuční dabing, nebo vyrobený v České televizi. Alaina Delona tak diváci uslyší v několika českých verzích, a budou tak mít  příležitost se rozhodnout, který hlas Delonovi nejlépe „sedí“. Kromě osvědčených dabérů Pavla Soukupa a Pavla Trávníčka si připomenou i jedinečný hlas Eduarda Cupáka.

Vedle charismatického Alaina Delona zazáří i další hvězdy stříbrného plátna - Claude Brasseur a Mireille Darcová (Ledová ňadra), Annie Girardotová (Léčba šokem), Catherine Deneuveová (Policajt), Maurice Ronet a Marie Laforetová (V plném slunci), Charles Bronson a Toshiro Mifune (Rudé slunce), Simone Signoretová (Spálené stodoly).

Plyšový medvídek. Vůbec poprvé na televizních obrazovkách se objeví Alain Delon jako uznávaný chirurg, který si bere vše a neohlíží se za sebe. Francouzsko-italský psychologický thriller natočený podle Georgese Simenona (1994, režie: Jacques Deray).

Zločin. Alain Delon se představí v roli úspěšného obhájce, který mladíkovi, obviněnému z vraždy svých rodičů, vybojuje svobodu. Ale nikdo není tak úplně nevinný. Francouzský psychologický thriller (1993, režie: Jacques Deray).

Ledová ňadra. Alain Delon a Claude Brasseur, oba milují jednu ženu - Mireille Darcovou, ale jen jeden zná její tajemství. Francouzský thriller (1974, režie: Georges Lautner).

Léčba šokem. Krása a mládí – to něco stojí, zvlášť když je člověk starý. Annie Girardotová a Alain Delon v hlavních rolích francouzského thrilleru z prostředí omlazovací kliniky (1972, režie: Alain Jessua).

Policajt. Catherine Deneuveová jako krásná gangsterská holka a Alain Delon jako ten, který stojí na druhé straně. Francouzský thriller (1972, režie Jean-Pierre Melville).

V plném slunci. Alain Delon, Maurice Ronet a žár peněz, kterému nelze odolat. Francouzský thriller natočený podle románu Patricie Highsmithové (1959, režie: René Clément).

Rudé slunce. Charles Bronson, Toshiro Mifune a Alain Delon v jednom vlaku uprostřed Divokého západu. Western natočený ve frantouzsko-italsko-španělské koprodukci (1971, režie: Terence Young).

Spálené stodoly. Alain Delon a Simone Signoretová, on hájí zákon, ona svou rodinu. Francouzsko-italské drama (1973, režie: Jean Chapot).

Návrat Casanovy. Umění stárnout platí i pro největší svůdce. Alain Delon v titulní roli francouzského filmu (1992, režie: Edouard Niermans).