Černá louka chce razantně změnit svou tvář

Ostrava - Proměna výstaviště Černé louky je stěžejním projektem města Ostravy, s nímž se uchází o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Podle plánů by na Černé louce měla v budoucnu vyrůst nová část města a počítá se se vznikem kulturně-sociálního klastru. Jeho součástí bude nová koncertní síň, městská galerie, hudební pavilon, kulturní inkubátor, školy a nové prostory pro bydlení.

„Za klastr je označován celek, který je složen z částí, jež spolu vytvářejí hodnotu, která je vyšší než jejich součet. Obsahuje takové vlajkové lodě jako jsou koncertní síň nebo kunsthalle či školu managementu umění, zároveň by ale měla obsahovat další běžné funkce města, tedy bydlení, školy, kavárny,“ osvětlil v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 autor zadání urbinastické soutěže Adam Gebrian.

„Poučeni ze světa, kde klastry vznikají blízko historického jádra, kousek od vody, řeky nebo jezera, v zeleném území a jeho velikost je obejitelná pěšky, jsme došli k závěru, že Černá louka splňuje všechny tyto parametry,“ doplnil Gebrian.

Klastr Černá louka tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Mezinárodní urbanistickou soutěž na přestavbu výstaviště vyhrál návrh nizozemského architektonického studia Maxwan

„Vítězný návrh zdařile podporuje nové vyznění tohoto místa. Jsou v něm všechny potřebné stavby a navíc dokázal to místo zvětšit a podpořit jeho přednosti. Jsem přesvědčen, že pokud bude realizován, tak se zřetelně prokáže, jaká je kvalita tohoto uzemí. Navíc předností vítězného návrhu je také to, že je možné ho realizovat postupně, nemusí nutně vzniknout do roku 2015. Takže, pokud Ostrava titul Evropské hlavní město kultury nezíská, to nejlepší, co může dále pro svou budoucnost udělat, je ralizovat tuto vizi, i s omezeními, která by mohla nastat,“ upozornil na přednosti vítězného návrhu Adam Gebrian.

Podle hrubých odhadů by přebudování Černé louky mohlo stát více než 3,7 miliardy korun. Kromě města, které již dříve deklarovalo, že je připraveno na budování klastru Černá louka uvolnit dvě miliardy korun, by se na něm finančně měl podílet také kraj, stát, Evropská unie nebo soukromí investoři.

Ve druhém kole soutěže o Evropské hlavní město kultury 2015 se za Českou republiku střetnou Ostrava a Plzeň. Výsledek bude znám ve středu 8. září.

  • Klastr Černá louka - detail vítězného návrhu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1923/192242.jpg
  • Klastr Černá louka - detail vítězného návrhu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1923/192241.jpg