Besser: Slibům dostojíme, město kultury podpoříme

Praha – Stane se Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 Plzeň, nebo Ostrava? Rozhodnutí, které ze soupeřících měst obdrží oficiální nominaci, padne dnes odpoledne. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) v souvislosti s tím potvrdil, že vláda i navzdory všeobecnému šetření hodlá dostát své úlohy a vítězné město všestranně podpořit.

„Z pozice ministra kultury budu dělat všechno pro to, abychom dostáli svých závazků a evropské město kultury 2015 bylo dobře připravené a mohlo se svým titulem pracovat,“ uvedl ministr kultury Jiří Besser s tím, že se již sešel i s oběma přípravnými týmy. „Dnes se rozhodne o návrhu, titul ještě přidělen nebude. Přidělí jej rada ministrů Evropské unie, ministrů kultury, sportu a vědy v květnu 2011,“ upozornil ministr dále.

Obavy o to, zda dokáže vláda dostát své úlohy, se objevily poté, co ministerstvo kultury odmítlo finančně podpořit stavbu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě za 490 milionů korun. Právě Ostrava přitom usiluje o zisk prestižního kulturního titulu. Jak však dnes uvedl Besser, odložená stavba knihovny s ostravskou kandidaturou přímo nesouvisí.

Rozhovor s Jiřím Besserem (zdroj: ČT24)

„Jsou to diametrálně odlišné věci. Jestliže je vědecká knihovna v majetku Moravskoslezského kraje, nikoli státu, a stát potřebuje v současné době spravovat svůj majetek, tak 490 milionů ve třech letech je nebývalá částka. Já jsem o tom hovořil i s panem hejtmanem Palasem. I on je rád, že Moravskoslezský kraj nemusí ze svého rozpočtu takovou částku vydat,“ uvedl Besser.

Evropská unie každoročně drží dvě města kultury. Vedle českého nominanta usiluje o druhý titul Evropského hlavního města kultury belgický Mons. Besser však to, že ke konkurenčnímu boji dochází i v první fázi uvnitř Česka, chápe pozitivně: „To, že se tu najednou na kulturní bázi rozvíjí dvě tak významná města, jako je Ostrava a Plzeň, je jenom dobře.“

Plzeň 2015
Zdroj: ČT24/www.plzen2015.net