Hvězdný prach padá na Berlín

Berlín - Dnes na Postupimském náměstí v centru německé metropole bude slavnostně otevřen hvězdný bulvár s obdobou hollywoodského chodníku slávy. Mezi prvních čtyřicet filmových tvůrců, kteří budou poctěni svou hvězdou, patří například producent Artur Brauner (Poslední vlak), režisérka Doris Dörrieová (Hanami - čas kvetoucích třešní, Jsem hezká?) nebo režisér Wolfgang Petersen (Troja, Nekonečný příběh). Ti se také společně s dalšími čestnými hosty zúčastní slavnostní otevírací ceremonie.

Při příležitosti únorového filmového festivalu Berlinale byla již hvězda odhalena německé herečce a zpěvačce Marlene Dietrichové. Zvěčněni jsou také zesnulí velikáni jako herečka Romy Schneiderová nebo režisér a scenárista židovského původu Billy Wilder.

Architekti pojali bulvár hvězd interaktivně. „Berlín jde sice ve šlépějích Hollywoodu, ale všechno tu bude trochu jinak. Chodník je přímo v centru moderního Berlína a na rozdíl od amerického bulváru se na chodník bude moci vstoupit. Návštěvníkům nabídne i speciální kamery, kterými uvidí na chodníku stát daného herce či herečku. Zájemci se budou moci s těmito filmovými legendami také vyfotografovat,“ informovala z Berlína zpravodajka ČT Eva Pláničková.

Z Berlína informuje Eva Pláničková (zdroj: ČT24)

Na mosazných hvězdách o velikosti asi padesát centimetrů jsou vyryty autogramy. Ty si mohou návštěvníci pomocí tužky a papíru prokreslit. Každoročně by na berlínském chodníku mělo přibýt sedm až deset známých jmen.

  • Hvězda Marlene Dietrich zdroj: RBB Television http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1934/193362.jpg
  • Chodník slávy v Berlíně / počítačová vizualizace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193450.jpg