ČT bavila město pohádky minioperou

Jičín - Součástí bohatého programu festivalu Jičín – město pohádky, jehož hlavním tématem je česká klasická pohádka, bylo také dnešní odpoledne s Českou televizí. Jako hlavní mediální partner festivalu uvedla ve spolupráci s Dětskou operou Praha v Jičíně tři miniopery Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka z cyklu ČT Opera nás baví. Program pohádkového festivalu pokračuje ještě v neděli.

Dětská opera Praha předvedla na Valdštejnově náměstí tři miniopery: Karkulka, Šípková Růženka a O 12 měsíčkách. Jejich autorem je dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, kteří mají na kontě na čtyři stovky písniček. K jejich tvorbě patří i miniopery, které zazněly i v desetidílném hudebně-vzdělávacím cyklu Opera nás baví. Letos jej ČT vysílá v repríze, na ni naváže šesti premiérovými díly.

Kromě hudby mohli návštěvníci jičínského festivalu také soutěžit a setkat se s pohádkovými postavičkami, které znají z večerníčků.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

20. ročník festivalu Jičín - město pohádky začal 7. září a potrvá do neděle 12. září.  Součástí šestidenní přehlídky věnované klasickým českým pohádkám jsou různá divadelní i hudební vystoupení, hry nebo autogramiády. Každoročně je také uděleno čestné občanství pohádkového města některé osobnosti spojené s pohádkami. Letos ocenění získal režisér Václav Vorlíček.

Festivalové dny jsou koncipovány jako pocta jednotlivým klasikům. Sobota byla věnována Václavu Čtvrtkovi a Radku Pilařovi a závěrečná neděle nese v záhlaví slova jičínského rodáka Josefa Štefana Kubína - Buďte blaženi!