Teatr Ósmégo Dnia - divadlo místo bomb

Praha – Po více než dvaceti letech se do Prahy vrací Teatr Ósmégo Dnia, legenda polského divadelního undergroundu. Soubor ve svých představeních otevřeně kritizoval totalitní systém a i po revoluci si vybírá aktuální témata – na druhém ročníku mezinárodního pouličního festivalu Za dveřmi představí svůj vizuální projekt o uprchlících s názvem Archa. Připomíná, „že žijeme v době uprchlíků, poutníků, tuláků a nomádů, kteří křižují kontinenty, zahřívají své duše vzpomínkami na domov“.

Teatr Osmégo Dnia založili v roce 1964 studenti pozňanské univerzity. Pod vedením Lecha Raczaka se z počátku orientovali na tvorbu básnických inscenací. Jejich představení jsou ale především spojena s nezávislou kulturou a protikomunistickou opozicí. "

"Bylo nám dvacet…

… a byli jsme hrozně radikální, skoro teroristé. Říkali jsme si, jestli by prostě nebylo lepší shazovat na tenhle režim bomby. Nakonec jsme se rozhodli pro divadlo," vzpomíná herečka Ewa Wójciaková.

Rozhovor s Ewou Wójciakovou (zdroj: ČT24)

Hráli ve studentských klubech, na ulici i v kostele. Pod vlivem Jerzyho Grotowského a jeho divadla Teatr Laboratorium vytvořili vlastní metodu kolektivní improvizace. Jejich práce se vyznačuje metaforickým jazykem, kombinací grotesky s absurditou a přímou reakcí na aktuální otázky. „Všechno vznikalo na kolektivním principu, z improvizací. Používali jsme pohyb a citáty z klasické literatury. Naše představení nebyla tradiční dramata, spíš koláže,“ dodává Wójciaková.

V polovině osmdesátých let bylo divadlo úřady rozpuštěno, část souboru byla nucena odjet do zahraničí, kde vytvořili úspěšnou inscenaci Auto-da-Fe. V té době o nich dvojice švédských filmařů začala točit dokument. "Dodávali lidem v Polsku odvahu, aby se nebáli být sami sebou,„ vysvětluje jeden z dokumentaristů, režisér Bo Persson. “Když odešli, nikdy nepožádali o politický azyl. Sledovali jsme je na cestách a zdálky sledovala tajná policie nás."

Herci, kteří nezískali výjezdní víza, působili v rámci kulturního undergroundu v Polsku. Po roce 1989 byl soubor obnoven a od té doby hraje po celém světě. V Praze se představí s projektem Archa, kromě legendárního polského souboru nabízí program festivalu Za dveřmi i česko-ruský Teatr Novogo Fronta nebo Divadlo Continuo.