Phil Collins natočil starou desku

Londýn – Po osmi letech vydal Phil Collins nové studiové album. V projektu Going Back dává osminásobný držitel Grammy staronovou podobu soulovým skladbách, které sehrály významnou roli v jeho hudební kariéře. Poctu oblíbeným písničkám složil coververzemi – You Can't Hurry Love nebo True Colours – Collins už v minulosti, poprvé ale jiným autorům věnoval celé album. Chtěl jsem natočit starou desku, vůbec nemá znít nově, uvedl ke svému poslednímu počinu.

Bývalý člen kapely Genesis a úspěšný sólový umělec se na desce Going Back vrací k písním, které ho v hudebních počátcích nejvíc ovlivnily. Posluchači na albu najdou skladby, kterými proslulo americké vydavatelství Motown, vydávající černošskou hudbu, především v 60. letech. Například soulovou skladbu Love Is Like a Heatwave, kterou tehdy měla v repertoáru slavná ženská trojice Supremes.

"Moje představa…

… byla nepřinášet do těchto písní něco nového, ale spíš zkusit znovu vyvolat zvuk a pocity, které jsem zažíval, když jsem tyhle fantastické věci slyšel poprvé." /Phil Collins/

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Písničky na albu sahají od první skladby od Temptations Girl (Why You Wanna Make Me Blue) autorů Holland - Dozier - Holland až k poslední dojemné titulní  skladbě Gerry Goffina a Carole Kingové Going Back, kterou proslavila Dusty Springfield. Mezi ně se dostali například umělci jako Stevie Wonder s Uptight (Everything's Alright), Martha Reeves and The Vandellas (Love Is Like A) Heatwave či The Four Tops se Standing In The Shadows Of Love.

The Temptations zazní podruhé ve skladbě Papa Was A Rolling Stone a nechybí ani další Dusty Springfield se Some Of Your Loving. Curtis Mayfield and The Impressions přidají Talking About My Baby a  Phil pozdraví The Ronettes v Do I Love You?. Album také obsahuje píseň Smokey Robinsona & The Miracles Going To A Go-Go, The Supremes a jejich píseň Love Is Here nebo Take Me In Your Arms (Rock Me A Little While) Kim Westonové.

Phil Collins už hraje, koncertuje a skládá přes čtyřicet let, prodal miliony alb po celém světě a získal osm prestižních cen Grammy, jednoho Oscara a Golden Globe. Poslední roky se soustředil na hudbu k filmům a koncertování jako sólový umělec nebo jako člen obnovené kapely Genesis.