Nohavica literárně zraje jako víno

Praha - Písňové texty Jaromíra Nohavici vycházejí knižně. Ostravský bard se tak profiluje nejen jako písničkář ale i významný současný básník. V knize „Chtěl jsem jí zazpívat“ je výběr z textů za posledních čtyřicet let. Řazeny jsou chronologicky. Texty jsou podle autora určeny výhradně ke čtení. Nejstarší je ze sedmdesátých let - Křivá zrcadla. Vznikl v době, kdy Nohavica nechal Vysoké školy báňské v Ostravě a zkoušel se dostat na pedagogickou školu, kam chodila jeho budoucí žena Martina. Právě jí je v knize věnována téměř desítka textů.

Kniha akcentuje texty vážnější a nadčasové a ukazuje tak jejich autora vůbec poprvé knižně jako významného současného českého básníka. Texty v knize zahrnuté vznikaly v rozpětí 38 let a v chronologickém řazení umožňují sledovat vývoj autorova psaní, jeho hlavních témat, proměn i návratných motivů. Zejména v poezii milostné a osobně konfesijní patří Jaromír Nohavica k našim nejvýznamnějším básníkům. 

„V jeho tvorbě jsou důležité milostné písně. On je milostný lyrik a to přináší některé texty, které se skutečně dají číst i bez melodie. Čím blíž k dnešku, tím texty mají víc básnický charakter, než v začátku sedmdesátých nebo osmdesátých let, kde to byly spíš texty písniček,“ říká editor knihy Jan Šulc. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Nohavicova slova jsou jedinečná nejen díky ostravsko-polskému slangu nebo vytříbeným metaforám. Texty dokáže okořenit vlastními prožitky a to, co sděluje, literárně zraje, jako víno.

Píseň „Mám jizvu na rtu“ zařadil editor knihy Jan Šulc nakonec nejen proto, že je z roku 2008. Svojí literární výpovědí podle něj završuje Nohavicovu dosavadní tvorbu. Jaromír Nohavica vydání knihy sám inicioval. Trval však na tom, že půjde o výběr textů bez fotografií, ediční poznámky a obal bude graficky co nejjednodušší.

Úryvek textu písně Kometa:

Spatřil jsem kometu oblohou letěla

chtěl jsem jí zazpívat ona mi zmizela

zmizela jako laň u lesa v remízku

v očích mi zbylo jen pár žlutých penízků

Penízky ukryl jsem do hlíny pod dubem

až příště přiletí my už tu nebudem

my už tu nebudem ach pýcho marnivá

spatřil jsem kometu chtěl jsem jí zazpívat