Český komiks startuje z nultého bodu

Praha – Na knihkupeckých pultech se objevila výpravná antologie s názvem Generace nula. Publikace nakladatelství Plus pokrývá mimořádnou stylovou i námětovou pestrost českého komiksu. Představuje výběr z toho nejlepšího, co se urodilo na zdejší komiksové scéně v posledním desetiletí. Kniha tohoto zaměření je vůbec první na našem trhu a je doplněna krátkými medailony tvůrců z pera Tomáše Prokůpka. Přestože se jedná o autory, kteří se pyšní každý svým osobitým stylem a originalitou, v širším kontextu se skutečně dá hovořit už o generaci. Generaci nula, která startuje proces vnímání komiksu jako plnohodnotné umělecké kategorie.

Český komiks urazil od sametové revoluce velký kus cesty. Byla to cesta trnitá, na které tvůrci hledali svou vlastní tvář. Přesto, že komiks za totality patřil k zakázaným uměleckým žánrům, revoluční nadšení mu vydrželo jenom pár let. Od poloviny devadesátých prakticky zmizel z české umělecké scény. Porevoluční dekáda proto paradoxně patřila k nejtemnějším dobám české komiksové scény. Chyběli autoři a chyběli i čtenáři. Současný český komiks už žije vlastním žánrově pestrým životem. 

„Nastupuje generace, která je odkojena obrazem, filmem, internetem, kde se seznamují s kreslířskými technikami, které jsou dnes daleko dokonalejší. Tahle generace přistupuje ke komiksu velice suverénně,“ podotkl Ondřej Müller z nakladatelství Albatros.

Český komiks - téma pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Vývojem prošla i samotná pozice na umělecké scéně. Komiks se stal svébytnou a etablovanou uměleckou tvorbou. „Většina autorů obsažených v knize má výtvarné akademické vzdělání. Na rozdíl od starší generace, která žila v době socialismu a byla odříznutá od vývoje ve světě, současní autoři, díky internetu a znalosti angličtiny, vědí, co se děje v Americe, ve Francii i jinde ve světě,“ upozornil editor knihy Generace nula Tomáš Prokůpek.

S ohledem na pestrost české komiksové scény editor zvolil formu kapitol. „Rozdělil jsem obsah do pěti kapitol a každá z nich se snaží pokrýt jeden žánr, plochu či názor. Je to rozptyl od zábavných nebo dobrodružných příběhů až po ty, které se pokoušejí pojmenovat něco zásadnějšího ve společenském kontextu. Antologie si nedělá ambici být vyčerpávající, pokud se autorů týká. Snažili jsme se ukázat to nejzajímavější, ale vzhledem k tomu, že má jen 160 stran a také proto, že český komiks skutečně nyní prodělává jakýsi boom a autorů je hodně, určitě se na všechny nedostalo,“ řekl kromě jiného v rozhovoru pro pořad Události, komentáře ČT24 Prokůpek.

  • Z knihy Generace nula autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1951/195031.jpg
  • Z knihy Generace nula autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1951/195034.jpg
  • Komiks Káji Saudka zdroj: Abor Vitae http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1247/124604.jpg