Symfonický Sting potěšil i české uši

Praha - Britský zpěvák a skladatel Sting koncertoval za doprovodu symfonického orchestru v pražské O2 areně. Českým fanouškům představil své největší hity, speciálně upravené pro velké hudební těleso. Royal Philharmonic Concert Orchestra, který se Stingem vystoupil, dirigoval Steven Mercurio, známý spoluprací se slavnými tenoristy Lucianem Pavarottim či Andreou Bocellim. Symphonicity Tour odstartoval Sting v červnu ve Vancouveru, evropskou část v září v Oslu.

Orchestr u popové hudby vzbuzuje nepříjemné reminiscence, že je občas používán jako takové barvidlo. Aby si člověk připadal, že dělá velkou kulturu, tak si pozve filharmoniky. Dnešní koncert k takovým naštěstí nepatřil. Londýnští filharmonici jsou jednak zvyklí hrát v takových křížených projektech, jednak na nich bylo vidět, že je koncert baví. Navíc díky aranžím zněly Stingovy písničky nově, což pro mě bylo překvapivé," zhodnotil koncert redaktor ČT Petr Vizina.

Na koncertě zazní kromě hitů Stingovy sólové kariéry i písně z repertoáru jeho někdejší kapely Police. „Stejně jsem toho z klasické hudby spoustu sebral, takže je jednoduché teď výpůjčku vrátit. Svoji písničku Russians jsem třeba ukradl, tedy vypůjčil si, od Prokofjeva,“ uvedl Sting k symfonické úpravě svých písní.

„Není to jen orchestr hrající rockovou hudbu, spíš trochu jazzu, trochu toho a onoho. Ke Stingově harmonické a rytmické paletě můžeme přidat tolik barev,“ dodal ke koncertu dirigent Royal Philharmonic Concert Orchestra Steven Mercurio.

"Jsem nadšen…

… možností koncertního turné s královským symfonickým orchestrem, v rámci kterého se naskýtá možnost práce s novou paletou hudebních barev. Mohu znovu pracovat a objevovat písně, které byly kostrou mých živých vystoupení po více než třicet let." /Sting o turné/

Vedle symfonického orchestru Stinga doprovodilo kvarteto hudebníků, které tvoří jeho dlouholetý kytarista Dominic Miller, hráč na bicí nástroje a specialista na novou experimentální hudbu David Cossin, zpěvák Jo Lawry a baskytarista Ira Coleman.

Sting se vrací k osvědčenému i zkouší nové

Vydavatelství Deutsche Grammophon vydalo v létě orchestrální úpravy Stingových písní na CD s názvem Symphonicities. Stingův první výlet do klasické říše hudby začal s úspěchem jeho alba Songs from the Labyrinth vydaného v roce 2006 s hudbou z 16. století od skladatele Johna Dowlanda interpretovanou loutnou. Zájem o spolupráci s orchestrem začal v roce 2008 po vystoupení se symfonickým orchestrem z Chicaga, po němž ho o společné vystoupení požádal soubor Philadelphia Orchestra.

Sting ve svých osmapadesáti letech patří mezi nejuznávanější hudebníky světa. Za svoji práci získal dohromady šestnáct cen Grammy a byl uveden do rokenrolové i skladatelské síně slávy. Před nedávnem na čas obnovil rockové trio Police, slavné v 80. letech. V posledních letech se věnoval hudbě anglické renesance s loutnistou Edinem Karamazovem a vydal desku romantických písní podle románu italského spisovatele Itala Calvina.

„Jsem si téměř jist, že to nebude nic hlučného, protože rokenroly patří k mládí, to už se nevrátí,“ odhaduje Petr Vizina, čím Sting své fanoušky překvapí příště. „Jsem velmi zvědavý, jakou hudbu bude objevovat a jestli napíše novou desku. Myslím, že to nikdo netuší.“