Jiří Krejčík k nezaplacení

Praha – Čapkovou povídkou ze souboru Trapné povídky je inspirován původní televizní film Osudové peníze, který ČT v premiéře uvede dnes ve 20:00. Snímek natočil nestor české kinematografie Jiří Krejčík. V archivu iVysílání mohou diváci zhlédnout také doprovodný půlhodinový dokument Peníze Jiřího Krejčíka, který měl být původně filmem o filmu, ale nakonec se stal Krejčíkovým portrétem.

Klasicky komponované drama Osudové peníze vypráví o maloměstském dusnu, velkoměstském odcizení a zatuchlých konvencích, které chudá děvčata vhánějí do ponižujícího postavení.

Příběh je situován do časů první republiky. Hlavní hrdinka Růžena (Gabriela Martinková) se v tíživé finanční situaci po naléhání rodičů provdá za syna majitelky obchodu s látkami, vysmívaného Fandu (Marián Labuda ml.), z něhož se vyklube zakomplexovaný opilec a z jeho matky (Zdena Herfortová) ziskuchtivá semetrika. Růženka najde útěchu v náruči atraktivního poručíka od dragounů (Jindřich Nováček), nezávazný flirt ale její život ještě více zkomplikuje, když otěhotní.

Uznávaný klasik českého filmu Jiří Krejčík, autor takových snímků, jako je Vyšší princip, Svatba jako řemen, Božská Ema, v obdivuhodném věku dvaadevadesáti let vytvořil syrovou, ale působivou milostně-sociální baladu o důvěřivé dívce, jež chce žít poctivě, touží po lásce, ale propadá se do neštěstí.

Dokument Aleny Činčerové Peníze Jiřího Krejčíka zachycuje významného filmového režiséra jako charismatickou a složitou osobnost, jako výrazného, svérázného, zapáleného umělce a věčného bojovníka. Prezentuje ho s citlivostí i humorem, s osobním vztahem k němu, ale i s vysoce profesionálním odstupem, který umožňuje vidět ho takovým, jaký skutečně je. Jiří Krejčík v dokumentu vypráví nejen o práci na Osudových penězích, ale i o velkých i malých strázních svého filmového osudu.

  • Osudové Peníze zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197487.jpg
  • Osudové Peníze zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197486.jpg
  • Osudové Peníze zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197485.jpg