Žid Süß v rakouských kinech - s „komisařem Rexem“ v hlavní roli

Vídeň - Do rakouských kin dnes vstupuje kontroverzní snímek Žid Süß - Film bez svědomí. Dvouhodinové drama režiséra Oskara Roehlera přibližuje vznik filmu Žid Süß, který byl jedním z pilířů nacistické antisemitské propagandy.  Na plátna se nový film dostává přesně 70 let po premiéře původního štvavého válečného díla, které se v Německu dodnes nesmí promítat v kinech ani vysílat v televizi.

Původní snímek Žid Süß natočil v roce 1940 na zakázku říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse režisér Veit Harlan. Předlohou se stala kniha spisovatele Liona Feuchtwangera. Hlavní postavou je Žid Oppenheimer, který si díky svému bohatství získá přízeň vévody a vysoké postavení. Zmocní se pak i místní dívky. Ta si kvůli tomu vezme život. Propagandistický snímek vykresluje Oppenheimera jako mocného pleticháře, který utlačuje křesťany. Ti si to nenechají líbit a popraví ho. 

Nový film Oskara Roehlera přibližuje vznik 70 let starého snímku na osudu rakouského herce Ferdinanda Mariana, který roli nenáviděného Žida před 70 lety sehrál. V této úloze se objevuje rakouský herec Tobias Moretti, jehož čeští diváci znají hlavně ze seriálu Komisař Rex. Goebbelse ztvárnil známý herec Moritz Bleibtreu.

Rozhovor s Alexandrou Alvarovou a Jiřím Peňásem (zdroj: ČT24)

Roehlerův film měli diváci možnost vidět poprvé na letošním festivalu Berlinale, kde vzbudil značný rozruch a vyvolal rozporné reakce.

Moritz Bleibtreu jako Goebbels ve filmu Žid Süß - Film bez svědomí
Zdroj: Tom Trambow/Concorde Filmverleih/Berlinale