Postel s nebesy bez cenzury

Praha – V říjnu 2010 uvede Česká televize - Televizní studio Ostrava čtyřdílný seriál Postel s nebesy natočený v letech 1979 až 1980 podle literární předlohy Karla Houby. V době vzniku snímku se tvůrčí tým potýkal s cenzurou. Došlo dokonce k tomu, že řada scén byla z politických důvodů vystřižena. Říjnová repríza uvede ale původní, nesestříhanou verzi. Příběh seriálu začíná těsně před válkou a vyvrcholí koncem šedesátých let minulého století.

Osud tohoto seriálu, stejně jako tehdy celé řady jiných uměleckých děl, pokřivil normalizační dohled nad televizní tvorbou. Otvíráme tedy archiv, abychom mu umožnili vysílání bez jakýchkoliv překážek, zve ke sledování Česká televize.

Ústřední dvojící seriálu jsou student Pavel Daneš (Zdeněk Žák) a židovská dívka Líza Gutmannová (Zlata Adamovská). Píše se rok 1938, Pavel řeší své studijní neúspěchy a zároveň se seznamuje s lidmi, kteří ho získají pro účast v odbojovém hnutí. Líza má původně odjet do Anglie, ve své zamilovanosti váhá. Situace se postupně komplikuje a na emigraci později už nejsou podmínky. Líza se nakonec ocitne v Terezíně.

Seriál dál sleduje především Pavlův osud v průběhu války – totální nasazení, pronásledování přátel, kteří se angažují v odboji, smrt blízkých lidí, osvobození země. Významné momenty, které formují Pavlovy názory i rozhodování o budoucnosti.

Od natočení Postele s nebesy uplynulo více než třicet let. Televizní technika a také žánr dramatické tvorby se výrazně proměnily. Generace dětí a vnuků lidí věkově shodných s hlavními figurami našeho příběhu už dávno vědí, jak se dál odvíjela historie a co přinesla. Pro sledování archivní televizní tvorby nás to vybavuje nadhledem a zaujetím, abychom byli s to vnímat toto dílo jako pozoruhodný doklad své doby, upozorňuje ČT.

Po válce vystuduje Pavel estetiku na univerzitě. Atmosféra ve společnosti se po prvních volbách, v nichž zvítězila komunistická strana, polarizuje. Spolu s hlavním hrdinou ale prožíváme i další peripetie, tolik typické pro poválečnou dobu – onemocnění tuberkulózou, znárodnění otcova majetku, agitování pro vstup do strany a další. Po dlouhé době se opět setkává s Lízou, která přežila koncentrák, ztratila paměť a několik let byla v psychiatrickém ústavu v Polsku. Jejich cesty se ale definitivně rozejdou.

Postel s nebesy uvidí diváci 6., 13., 20. a 27. 10. vždy v 9:00 hodin dopoledne na ČT1. Hrají: Zdeněk Žák, Zlata Adamovská, Zdeněk Hradilák, Milena Asmanová, Vítězslav Kryške a další. Scénář Otto Zelenka, hlavní kameraman Jaromír Zaoral, režie Alois Müller. Vyrobilo Televizní studio Ostrava.