Růžové stíny na našich seriálových životech

Ostrava – V ostravské galerii Fiducia vystavuje své snímky srbská fotografka Olja Triaška Stefanović. Cyklus pojmenovaný Růžové tiene (Růžové stíny) zobrazuje bratislavské kulisy, v nichž se natáčejí televizní seriály. Místa, které jsou prostorem pro simulaci lidských osudů, do nichž si divák promítá svůj život, zachytila Stefanović bez herců, ztichlé a se zvláštní prázdnotou.

„Fascinoval mě prostor, ve kterém vidím části nás všech. Jsou to kulisy jako jeden byt, jako jedna ordinace nebo chodba budovy… Oslovilo mě, jak se lidé ztotožňují s něčím nereálným. Každý z nás žije v nějakém seriálu,“ tvrdí Olja Triaška Stefanović.

Prázdné prostory fotí už od roku 2004. Fascinují ji prý tím, že jim chybí příběh, který by je naplnil. „Ocitla jsem se v pokoji, kde se něco děje. Cítím, že herci jsou tam, točí velký smutek nebo lásku, přijde padla a oni jdou domů do svého života. Takový nadpříběh mě v kulisách oslovil,“ vysvětluje fotografka, která působí jako asistentka na katedře fotografie a nových médií Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Zvláštní název cyklu fotografií – Růžové tiene – vznikl přímo v kulisách. „Vše bylo foceno pod technickým světlem a v plachtách se objevovaly takové opravdu umělé, růžové stíny, podle nichž jsem cyklus nazvala,“ dodává Stefanović. Zájemci se na výstavu mohou zajít do galerie Fiducia do 18. října.