Akcent dává akcent na sociální problémy

Praha - Divadelní představení, dílny ve veřejném prostoru, filmové projekce a prezentace jsou náplní nového festivalu se sociálním přesahem Akcent. Například skupina Dogtroep zavedla publikum do věznice s nejvyšší ostrahou - hrálo se v celách i na vycházkovém dvoře. Festival dnes dopoledne začal v pražském Divadle Archa ve spolupráci s banskobystrickým Divadlem z Pasáže, ve kterém vystupují mentálně handicapovaní umělci. Pražská část festivalu, která navázala na slovenskou, potrvá do 7. října. Ředitel Archy Ondřej Hrab označuje nultý ročník akce za první krok k vytvoření evropské komunikační platformy divadelních tvůrců, kteří se věnují komunitnímu a sociálnímu umění.

„Festival vznikl z naléhavé potřeby vytvořit platformu pro umění, které překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, sociálními problémy a politikou. Chce prezentovat aktivity, které uměleckými prostředky vstupují na pole společensky prospěšné či společensky kritické činnosti,“ řekla při zahájení programová ředitelka Jana Svobodová.

Při zahajovací akci se nádvoří paláce Archa rozeznělo vstupy kapely Allstar Rejfúdží Band, jejímž frontmanem je kurdský hudebník, zpěvák a kadeřník Miran Kasem. Pod jeho vedením pobavil přítomné hudební komiks Kde domov můj?, jehož osu tvoří paralela pověsti o praotci Čechovi a autentický příběh kurdského uprchlíka ze Sýrie.

Akcent tématem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

„Tohle divadlo hrají neherci a veřejnost to zajímá. Reakce na představení jsou různé. Festival pořádají profesionální umělci, kteří s uměním přijdou za obecenstvem. Může to být třeba vězení nebo vesnice, takže to obecenstvo je různorodé. Ale jsem přesvědčen, že jde pořád o umění, ne jenom o sociální projekt. Samozřejmě, že ta představení nemůžete hodnotit podle klasických měřítek, ale mají obrovský význam,“ uvedl v rozhovoru pro pořad Události, komentáře ČT24 dramaturgický poradce festivalu Henk Keizer.

Čeští diváci budou mít příležitost setkat se například s legendou sociálně angažovaného divadla, maďarským režisérem Árpádem Schillingem, či režisérem berlínské divadelní skupiny Rimini Protokoll Stefanem Kaegim. Dále uvede festival taneční soubor VerTeDance a beatboxera Jara Cossigu. Svou práci představí i Tomáš Žižka z občanského sdružení Mamapapa, Radka Dohnalová (výtvarné workshopy s dětmi z uprchlických táborů) a Viera Dubačová z Divadla z Pasáže.

Centrem čtyřdenního festivalu Akcent

jsou všechny prostory Divadla Archa. Festival chce zároveň upozornit na místa, která se nacházejí v přímém sousedství či ve vzdálenějším okolí a nesou v sobě znaky sociálních a ekonomických proměn i skrytých sociálních konfliktů. Zahrnou například pasáž a dvůr Paláce Archa, budovu České typografie, Těšnov a holešovickou tržnici.