Frankfurtský veletrh ocenil Život v našem regionu

Frankfurt nad Mohanem – Ačkoliv úspěšný autor českého původu Jan Faktor nezískal na frankfurtském knižním veletrhu prestižní Německou literární cenu, přesto česká produkce zaznamenala úspěch. Netradičně pojatá učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia s názvem Život v našem regionu z nakladatelství Fraus totiž obdržela zvláštní ocenění poroty. Na rozdíl od většiny podobných publikací se nezaměřuje na celé území ČR, ale přináší praktické metody k výuce místních regionů.

Porotci největšího veletrhu svého druhu na světě ocenili zaměření učebnice na samostatné poznávání charakteru konkrétní oblasti i přínos pro rozvoj kritického myšlení a návyku diskuze u dětí. Kromě geografických znalostí učební texty vybízí k aktivnímu přístupu, jehož součástí jsou naučné vycházky, kreslení či fotografování. Součástí jsou také náměty k esejům, zamyšlení nad sociálními menšinami a jejich zapojení do veřejného života v dané oblasti.

Zvláštní cena pro českou publikaci byla udělena v rámci jedné z hlavních kategorií – Nejlepší evropská učebnice. Kromě společnosti Fraus se na letošním ročníku veletrhu představilo dalších 23 českých nakladatelství. Pozornost se však upírá hlavně k argentinské produkci, která je hlavním tématem letošního veletrhu. Během pěti dnů navštíví Frankfurt kolem 60 argentinských autorů.

Vstup Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Tuzemskou beletrii zastupuje ve Frankfurtu Radka Denemarková. Předčítat bude ze svého románu Peníze od Hitlera, který v němčině vyšel loni pod názvem Ein herrlicher Flecken Erde (Nádherné místo země). Denemarková za něj v roce 2007 dostala cenu Magnesia Litera za nelepší českou prózu. Národní expozice, rozkládající se na ploše 120 metrů čtverečních, zahrnuje také několik výstav týkajících se literatury. Představeny budou nejkrásnější knihy loňského roku nebo tituly oceněné Zlatou stuhou 2009.

Frankfurtský knižní veletrh 2010
Zdroj: ČT24/Stránky Frankfurtského knižného veletrhu