Neil Young předložil posluchačům svou duši

Praha - Kanadský hudební veterán Neil Young způsobil ve svých čtyřiašedesáti letech malou hudební senzaci. Na svém novém albu nazvaném Le Noise si klasik folkrockové hudby vystačí jen s kytarou. Deska budí nadšení Youngových posluchačů i odborného tisku. Otisk současného rozpoložení Neila Younga, tak o nové desce kanadského písničkáře mluví producent výjimečného alba, Youngův krajan Daniel Lanois.

„Písničky, které přinesl poprvé, byly dobré, ale nebyl v nich jeho současný životní pocit. Věděl jsem, že když na něj jemně zatlačím, napíše písničky přesně o tom, čím prochází. Čtyřikrát jsme natáčeli během úplňku. V minulosti Neil napsal své nejlepší písně během té plodné doby. Poprosil mě, jestli by tohle pravidlo mohl zachovat,“ prozradil producent a zvukový inženýr Daniel Lanois.

V lednu zemřel Youngův blízký spolupracovník, filmař Larry Johnson, dlouholetý spoluhráč Ben Keith zemřel na infarkt letos v létě přímo na Youngově ranči v Kalifornii.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Daniel Lanois spoluvytvářel přelomová alba Boba Dylana, Petera Gabriela nebo skupiny U2. Nové album s Neilem Youngem nenatočil ve studiu, ale ve vlastním domě. "Prostory, ve kterých natáčíte, jsou pokračováním zvuku. Vypadá to jednoduše, chlapík jen s kytarou a dvěma zesilovači. Ale čím déle Neil hrál, tím byl tenhle dům naštvanější, rozechvěný jako veliký reproduktor, Neil byl stále hlasitější a taky jistý sám sebou,“ doplnil Lanois.

Kanaďan Neil Young začínal jako písničkář v 60. letech. Později byl členem kapel Buffalo Springfield nebo čtveřice Crosby, Stills, Nash & Young. Sólově nebo se skupinou Crazy Horse je považován za jednu z nejvýznamnějších postav rockové hudby.