V kavárnách se diskutovalo o kultuře. Třeba s ministrem

Praha - V pražských kavárnách začal se kouřícím šálkem Audit české kultury. Zájemci si mohli rezervovat půlhodinové slovní klání s vybraným soupeřem v rámci dvoudenního diskusního projektu nazvaného Otevřený kulturní think tank. V Café Louvre diskutoval ústavní soudce Pavel Rychetský, v Café Imperial designér Maxim Velčovský a v kavárně Nona v Národním divadle ministr kultury za TOP 09 Jiří Besser. Mezi diskutujícími nechyběl například šéf kulturního vysílání ČT Petr Fischer. Debata o české kultuře se tak vrátila tam, kde probíhala v celém 20. století – do kaváren.

Akci pořádala iniciativa Za Česko kulturní, chce jí oživit tradici kavárenských debat a přispět k současné veřejné diskusi. První den byly diskuse spíše intimní, z očí do očí, druhý den pak už v oficiálnějším duchu.

Ministr kultury Jiří Besser:

„Ta diskuze je úplně jiná, než když vás někdo anonymně atakuje e-mailem či nějakými nejapnými telefony pod rouškou toho, že nevíte, s kým mluvíte; z očí do očí je to vždycky lepší.“

Všichni diskutující z pátku se v sobotu sešli v budově Pricewaterhouse Coopers kousek od I. P. Pavlova v Praze, kde shrnuli své dojmy a postřehy z pátku. Z následné debaty pořídila Česká televize záznam, který najdete v archivu iVysílání.