Český Krumlov kritizovanou obnovu klášterů nevzdává

Český Krumlov - Historicky největšímu projektu oprav památek v Českém Krumlově hrozí podle ministra kultury Jiřího Bessera odebrání dotace. Práce ale přesto pokračují dál. Místostarostka města Jitka Zikmundová prohlásila, že projekt za 325 milionů korun je životaschopný a pracuje na něm zkušený tým lidí. Besser označil projekt schválený v první výzvě Integrovaného operačního programu za jeden z nejslabších. Podle radního a koordinátora projektu Jana Vondrouše nemá ministerstvo důvod projekt zrušit, tvrdí, že město plní všechny zadané podmínky.

Investor, tedy město, podle ministra těžko získá do prosince potřebné stavební povolení. Besser při návštěvě města minulý týden poukázal i na fakt, že zastupitelé města jsou nejednotní v názorech na potřebnost projektu. Při posledním jednání zastupitelé nevzali na vědomí ani zprávu o průběhu jeho realizace, ani nehlasovali o potřebném převodu majetku, na němž část památek stojí. Problém budou muset řešit až nově zvolení představitelé města.

„Politická reprezentace má na věc asi jiný názor, ale my nejsme ti, kteří by o tu dotaci měli přijít,“ upozornil koordinátor projektu Jan Vondrouš.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Je absolutní nesmysl, že by se jednalo o nějaké upřednostňování někoho jiného. My nově posuzujeme všechny projekty a striktně jednáme podle toho, zda jsou plněny podmínky pro udělování dotací,“ rázně dodal mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Se záchranou klášterů v městské památkové rezervaci radnice začala před 15 lety. Prostřednictvím Českokrumlovského rozvojového fondu do ní bylo dosud investováno na 20 milionů korun. „Vystěhovat bylo třeba 27 nájemních bytů a opravit střechy,“ řekl ředitel fondu Miroslav Reitinger. Krumlov podle něj hospodaří s rozpočtem zhruba 380 milionů korun, z toho na veškeré investice má ročně na 20 milionů korun. „Pokud by město nezískalo dotaci, vlastními silami by památku zachraňovalo desítky let. Nebo by se majetku muselo vzdát,“ konstatoval.

Přípravná fáze projektu byla zahájena 3. prosince 2007. Záměr schválilo ministerstvo 21. ledna 2008. Podání žádosti pak odsouhlasilo zastupitelstvo loni 27. srpna. Rozhodnutí o poskytnutí dotace podepsal tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch 31. května. Stavební povolení musí investor získat podle pravidel ministerstva do roka od schválení dotace, tedy do května, nikoliv letošního prosince, jak uvedl ministr, poukázal Vondrouš.

Rada na posledních zasedáních schválila vyhlášení veřejných zakázek na stavebně historické průzkumy a na vypracování projektové dokumentace. V listopadu by měla projednat zakázku na zpracování návrhů interiérů. Projekt má stoprocentně uhradit evropská dotace.

Středem areálu je kostel společný oběma větvím řádu. Nachází se v prvním meandru Vltavy v sousedství areálu státního hradu a zámku. Část kláštera je města (nyní ve správě Českokrumlovského rozvojového fondu), část má dlouhodobě pronajatou od řádu křižovníků s červenou hvězdou.

Kláštery byly založeny v polovině 14. století

Středem areálu je kostel společný oběma větvím řádu. Nachází se v prvním meandru Vltavy v sousedství areálu státního hradu a zámku. Část kláštera je města (nyní ve správě Českokrumlovského rozvojového fondu), část má dlouhodobě pronajatou od řádu křižovníků s červenou hvězdou.