Český big beat slaví 50. let

Praha - Půlstoletí existence rockové hudby v Česku si dnes připomenou její fanoušci na koncertě v pražské O2 areně. V bezmála pětihodinovém hudebním maratonu se na scéně představí 11 kapel. Někteří zúčastnění muzikanti stáli u zrodu českého bigbítu. Jedním z nich je i Pavel Sedláček, který byl hostem Studia 6 ČT24.

„Je pravdou, že slovo big beat jsme dali do názvu naší kapely vlastně první. Měli jsme to jako krycí název pro rock´n´roll, což se nesmělo používat. To bylo v 50. a 60. letech slovo skoro tak nebezpečné jako coca-cola. I když to bylo také cizí slovo, prošlo to, protože zatímco rock´n´roll symbolizoval Ameriku, big beat nikdo neznal a nikdo nevěděl, co to je. Abych kapele dodal trochu akademičnosti, protože nás průběžně rozpouštěli a zakazovali, tak jsem po vzoru Studijní skupiny tradičního jazzu Pavla Smetáčka, nazval naši kapelu Studijní skupina big beatu. Chvíli to procházelo a během roku se v Praze objevilo 200 big beatových kapel,“ zavzpomínal na začátky duchovní otec českého big beatu Pavel Sedláček. 

Zpěváci nám nepřerostou přes hlavu

Rozhovor s Pavlem Sedláčkem (zdroj: ČT24)

To, že populární zpěváci, kteří nereprezentovali oficiální scénu, neměli v komunistickém režimu na růžích ustláno a většinou na základě úplně nesmyslných věcí byli pronásledováni, dokládá Sedláček situací kolem svého prvního auta. „Jelikož komunisti nesnesli, když byl někdo jiný populární, vymýšleli různé záminky, jak nám život ztížit. Mně se stalo osudným, že jsem si ze zájezdu se Semaforem z Německa dovezl auto, které jsem koupil, zaplatil clo, přihlásil atd. Nechali mne v tom jezdit asi tři čtvrtě roku, během té doby si shromáždili nějaké materiály, jež dokazovaly, že takové auto nesmím mít. Tak mě zavřeli. V novinách se pak objevil titulek: Zpěváci nám nepřerostou přes hlavu.“

Celý rozhovor naleznete v tomto článku.

Nejstarší období českého bigbítu připomene večer v O2 Aréně i Radim Hladík s Blue Effectem a hostujícím Vladimírem Mišíkem. Kytarista Hladík vystoupí také s Matadors, s nimiž si zazpívá Viktor Sodoma.

Na scéně se dále vystřídají kapely Progres 2, Buty a Citron. Hudbu 80. let připomene například Jasná páka, tentokrát prý naposledy s Davidem Kollerem za bicími.

Koncert bude pokračovat vystoupením Visacího zámku a Olympiku, uzavřou jej Tři sestry. Nejmladší muzikantskou generaci bude již v podvečer jako předskokan zastupovat skupina Nightwork.