Recenze: Václav Fiala / Můj dům - tvůj dům

Čtete poznámku vystavovatele a tak trochu kurátora. Místo výstavy je v myslích návštěvníků poněkud vzdáleno, i když to je naprostý nesmysl, otázka po vzdálenosti je spíš otázkou o stavu ducha, nikoliv těla… Václava Fialu jsem potkal na řadě míst a akcí, na kterých jsem nějakou formou spolupracoval. Pamatuji si jeho nadšenou účast na sympoziu a workshopu Socha a dřevo ve Františkových Lázních, překvapen jsem byl jeho objektem v chrámu sv. Bartoloměje v Chebu i barevnou i tvarovou uvolněností jeho oharků před Kongresovým centrem v Praze. Poznávání tudíž nebylo povrchní, poznal jsem i jeho plné velké ateliérové haly v bývalých tankových kasárnách v Klatovech.

Nemohl jsem si nevšimnout jeho grandiozního výkonu a zaměření jeho produkce. Jeho pomníková tvorba je u nás svým rozsahem, strukturou a zaměřením něčím naprosto výjimečným. Navíc vždy přináší nejen vtipný nápad, ale také dokonalé materiálové pojetí a zpracování. A když jsem přečetl i řadu jeho textů i vzpomínkovou knihu na nedávné developerské brutální pokoření města Klatov, když jsem pochopil jeho cit pro skutečnou výpověď prostředí, ve kterém z velké části žijeme (myslím tím také poválečné zúčtování se vším přebytečným, přečnívajícím, německým a podobně), rozhodnutí o jeho výstavě v Sokolově bylo jasné.

Expozice Můj dům, Tvůj dům vypráví o odchodech. Domy, které v chrámu stojí, jsou sestaveny z trámů starých rozbořených budov ze zchátralých či přímo zmizelých vesniček, samot i malých měst. V tomto případě v místech jižně od Klatov, kde je Fiala léta sbíral a uschovával. Poznamenané svými vlastními dějinami, zbrocené potem i krví, děravé od kulek i skob, uvláčené, a přesto pevné vyprávějí tu svůj památný příběh. Nechávají vám čas na zamyšlení. Jsou doplněny textem, který mistrně a stručně popisuje pohled autora a pomáhá i pohledu vašemu.

Výstava je doplněna nejen přehledem Fialovy činnosti a díla, ale také vloženou rozsáhlou výstavou o zmizelých místech, vesnicích i městečkách na Březovsku v oblasti bývalého Kaiserwaldu, dnes pohoří Slavkovský les, mezi Sokolovem a Karlovými Vary. Dohromady nabízejí hořkosladký zážitek, ladící s dnešním počasím.

kde: Výstavní a koncertní síň města Sokolov, chrám sv. Antonína Paduánského; kdy: výstava trvá do 28. 10. 2010, otevřeno denně mimo pondělí 10.00–18.00, vstup zdarma.