V+W na ulici

Praha - Netradičním způsobem - vylepením plakátů - začala v pátek pouliční výstava nazvaná V+W slovem i obrazem. Zuzana a Eugen Brikciovi s Linhartovou nadací jako organizátoři tak připomínají třicet let, které koncem tohoto měsíce uplynou od úmrtí Jana Wericha, a 105 let od narození obou divadelníků. V pouliční galerii na pěti plakátových sloupech si lidé ve dnech 22.–30. října mohou připomenout život a dílo dua V+W. Mimopražští si výstavu mohou prohlédnout na stránkách projektu.

Páteční vernisáž na Florenci doprovodily projevy i kulturní program, konkrétně písničky Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka. „Děkujeme ministerstvu kultury, hlavnímu městu Praze i Městské části Praha 1 za podporu,“ řekl Brikcius. Upozornil na formu „sloupové výstavy pouličního charakteru“, kterou kdysi viděl ve Vídni a jejíž idea je podle něj velice životná.

Plakáty na jednotlivých sloupech dokládají činnost zakladatelů Osvobozeného divadla a rozdělení jejich osudů po druhé světové válce, kdy Voskovec emigroval do USA. Přinášejí úryvky z jejich bohaté korespondence a informují o jejich setkáních na přelomu let 1968 a 1969 v New Yorku, kde musel být Werich hospitalizován, a v roce 1974 ve Vídni.

Výstava se skládá z pěti plakátovacích sloupů v centru Prahy. První naleznou zájemci na nároží ulic Havlíčkovy a Na Florenci, odkud mohou jejich kroky podle mapky vést ke čtyřem dalším na Ovocném trhu, Václavském náměstí, Alšově nábřeží a v Křížovnické ulici.

Texty k výstavě ověřili a zkontrolovali historik kabaretu a sběratel památek Osvobozeného divadla Jaromír Farník a publicista František Cinger. V roce 2007 vydali společně knihu s názvem Voskovec a Werich aneb Válka s lidskou blbostí.

Werich zemřel 31. října 1980 ve věku 75 let, Voskovec (byl o čtyři měsíce mladší, narodil se 19. června 1905) ho v USA, kam emigroval v 50. letech, přežil o pouhých osm měsíců. Dvě slavné postavy českého i světového divadla se mohly v Praze „setkat“ až po listopadu 1989 na Olšanských hřbitovech, kdy byla po boku Jana Wericha a členů jeho rodiny uložena urna s Voskovcovým popelem.