Cenu Gustava Broma získal jazzový kapelník Vlado Valovič

Karlovy Vary – Karlovarský hotel Thermal má za sebou jeden z vrcholů 27. ročníku mezinárodního festivalu JazzFest. Už potřinácté se během koncertního večera udělovala Cena Gustava Broma, kterou na památku legendárního kapelníka jednoho z nejlepších evropských orchestrů každoročně vyhlašuje Český rozhlas Brno. Letos ji získal kapelník a manažer Vlado Valovič. Cena se uděluje nejlepším jazzovým muzikantům, zpěvákům, manažerům, skladatelům anebo hudebním publicistům. Jejími držiteli jsou například Jaromír Hnilička, Vlasta Průchová nebo Jiří Stivín.

Cena pro Vlada Valoviče měla letos zvláštní symboliku. Právě on totiž před patnácti lety po smrti legendárního Gustava Broma přebíral v Brně jeho slavný orchestr. „Dal jsem mu slovo, že orchestr bude hrát tak, aby jméno, které získal za dlouhé roky působení pod jeho vedením, nikdy neztratil,“ řekl ČT.

Bromův orchestr zahájil profesionální karieru svým angažmá v červnu 1940 v hotelu Radhošť v Rožnově pod Radhoštěm. Za dobu své existence získala kapela světové renomé. V šedesátých letech minulého století se zařadila podle amerických odborníků mezi 10 nejlepších big bandů světa. Hostovaly zde největší hvězdy jazzu i popu - Maynard Fergusson, Dizzy Gilespie, Dianna Ross and The Supremes, Ray Conniff, Ben Cramer, VOX nebo Bill Ramsey. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Letošní ročník jazzového festivalu byl stylově zaměřený na latinskoamerickou hudbu. Největší hvězdou bylo seskupení amerického bubeníka Horacia „El Negro“ Hernandeze.