Zemřel autor muzikálu Šumař na střeše

New York - Ve věku 98 let zemřel americký dramatik Joseph Stein, autor libreta muzikálu Šumař na střeše i scénáře úspěšné stejnojmenné filmové adaptace. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na Steinovu manželku Elisu. Podle ní zemřel v neděli ve zdravotním středisku na Manhattanu na následky komplikací po pádu. Hospitalizován tu byl kvůli rakovině prostaty.

Joseph Stein se narodil 30. května 1912 v New Yorku jako syn Charles a Emmy (Rosenblum) Stein, polských přistěhovalců. Vyrůstal v Bronxu. Od roku 1939 do roku 1945 se živil jako psychiatrický sociální pracovník, v roce 1946 začal psát pro rozhlas. Prvním jeho výraznějším úspěchem byla v roce 1959 muzikálová adaptace knihy Seana O'Caseye Juno.

Jeho nejslavnější dílo Fiddler On The Roof (Šumař na střeše) vzniklo v roce 1964 a Stein za něj obržel cenu Tony Adward. Joseph Stein napsal libreta také pro téměř desítku dalších muzikálů včetně Zorby, psal také pro rozhlas a televizi a spolupracoval s takovými umělci, jako byl Henry Morgan, Sid Caesar či Phil Silvers. Ale úspěch Šumaře na střeše nic z toho nepřekonalo.