Richard Müller bude potichu

Praha – Zatím poslední album Už vydal Richard Müller v květnu a představil ho na několik letních hudebních festivalech. Písně z desky budou součástí i česko-slovenského turné, který slovenský zpěvák zahájí 20. listopadu na Štrbském Plese. V sedmnácti městech zahraje starší i nové hity v netradičních komorních úpravách, které také daly název celému turné – Potichu Tour 2010.

"Bude to opravdu vypadat a znít jinak, než když jsme v minulých letech v halách a na festivalech hráli hlasitý bigbít,„ říká zpěvák. “Rád bych do playlistu zařadil i jiné než chronicky známé písničky. Celé vystoupení by mělo být pohlazením pro duši, proto tomu říkáme tiché turné."

I letos budou Müllera na koncertech doprovázet osvědčení muzikanti – bubeník Juraj Kuchárek, kytarista Peter Markuljak, klávesák Vilo Vitéz, baskytarista Viktor Hidvéghy, hráč na dechové nástroje Michal Žáček a perkusionista Štefan Bugala.

Koncertní aranžmá připravuje i pro skladby z Richardova aktuálního alba Už. Na desce znějí elektronicky, ale podle Müllera se dají upravit i pro potřeby živého turné. „Právě proto je to výzva a stojí za to přemýšlet nad tím, jak je zaranžovat,“ domnívá se. Netradiční zvuk písním dodají akustické nástroje - vibrafon, klarinet či perkuse.

V současnosti vybírá Müller se spolupracovníky i další písně z množství svých starších úspěšných skladeb. „Nemám žádnou zvláštní oblíbenou, klidně bych dokázal oželet kteroukoli, pokud by se do seznamu nedostala. Ale stejně platí, že za ty, které si nakonec vybereme, dám i obě ruce do ohně,“ tvrdí Müller.

Potichu Tour 2010: 20. 11. / Štrbské Pleso – 22. 11. / Bratislava – 30. 11. / Žilina – 1. 12. / Nitra – 2.12. / Trnava –  5. 12. / Plzeň – 6. 12. / Praha – 8. 12. / Ostrava – 9. 12. / Zlaté Moravce – 10. 12. / Hlohovec – 11. 12. /  Brno – 13 .12. /  Liptovský Mikuláš – 14. 12. / Poprad – 15. 12. /  Prešov – 16. 12. /  Košice – 17.12. / Levice – 19. 12. / Bratislava.