Jak jsme znali Jana Wericha

Praha – Legendu českého divadla, filmu i literatury, moudrého muže Jana Wericha, od jehož smrti uplyne 31. října třicet let, připomene Česká televize uvedením dvou vzpomínkových pořadů. Dnes ve 21:00 na ČT1 dokumentem Klaunova antická tragédie z cyklu Příběhy slavných, 28. října ve 12:00 na ČT2 pořadem Jak jsme ho znali. V obou na Wericha zavzpomíná řada jeho kolegů a přátel.

Příběhy slavných / Jan Werich – Klaunova antická tragédie: Dokument věnovaný osudům známé umělecké osobnosti Jana Wericha, který svým životním stylem, účinkováním v divadle, filmu i televizi, ale i vystupováním na veřejnosti ovlivnil a stále ovlivňuje atmosféru tehdejší i naší doby.

Werich, po slavné éře s Jiřím Voskovcem v prvorepublikovém Osvobozeném divadle, zažil válečnou emigraci a po návratu se jednoznačně rozhodl pro českou kulturu a své místo v ní. Odmítal být moudrým klaunem a zároveň šaškem režimu. Jeho soukromím se jako tragický spodní tón neslo předurčení dané těžkými chorobami, které postupně kosily jeho nejbližší.

Režisér Filip Menzel oslovil Jaroslavu Adamovou, Milenu Dvorskou, Soňu Červenou, Miloše Formana, Jaroslava Hutku, Ondřeje Suchého a další přátele, aby na Jana Wericha zavzpomínali.

Jak jsme ho znali: Vzpomínkový pořad z roku 1990 byl natočen k 85. narozeninám Jana Wericha. V jeho bytě se tehdy sešla řada přátel a herců, aby zavzpomínala na herecké umění a životní moudrost nezapomenutelné osobnosti. V pořadu jsou zachyceny výpovědi těchto lidí i Jan Werich při rozhovorech z různých období svého života. Vzpomínky doplňují ukázky z filmů a z her Osvobozeného divadla.

S Janem Werichem se diváci mohou setkat také v zábavném pořadu Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal, který ČT1 vysílá ve čtvrtek 28. 10. od 10:50, a v poetické komedii režiséra Karla Zemana Baron Prášil (1961), který ČT1 uvádí v sobotu 6. 11. od 17:15 hodin.

Příběhy slavných / Klaunova antická tragédie: Jan Werich
Zdroj: ČT24/ČT