Sváteční ČT: přímé přenosy i historické drama

Praha – Den vzniku samostatného československého státu připomene Česká televize prostřednictvím hraných, dokumentárních i publicistických pořadů. Navíc v přímém přenosu zprostředkuje slavnostní shromáždění k 92. výročí vzniku Československé republiky (12:05 na ČT1 a ČT24) a předávání státních vyznamenání na Pražském hradě (10:00 na ČT a ČT24). Přítomni mohou být diváci díky živému vysílání také Modlitbě za domov, ekumenickému setkání lidí dobré vůle (15:00 na ČT2). Záznam přenosů bude možné přehrát následně i v archivu iVysílání.

HRANÝ FILM

Větrná setba (1983), televizní zpracování stejnojmenného románu Václava Řezáče, vypráví příběh gymnazistů, kteří v posledním roce 1. světové války skládali urychlenou válečnou maturitu, aby co nejrychleji doplnili řídnoucí stavy rakouské armády. (9:10 na ČT2; režie: A. Moskalyk, hrají: L. Vaculík, K. Slunéčková, P. Kostka, L. Krbová, V. Gajerová aj.)

I snímek Nebeští jezdci (1968), který vypráví o hrdinství československých letců ve druhé světové válce, vznikl podle knižní předlohy. Je adaptací románu Filipa Jánského, jenž strávil ve vojenském stejnokroji pět a půl roku a jako střelec bombardovacího letounu bojoval při náletech na Německo a při ponorkových akcích nad Atlantikem. (14:15 na ČT1; režie. J. Polák, hrají: J. Bednář, J. Hrzán, S. Matyáš, E. Randolphová, J. Setonová aj.)

V 17:40 na ČT2 se Radel Holub a Klára Issová představí v hlavních rolích příběhu o vzniku opony Národního divadla – Genij vlasti (1998, režie: J. Strach). Posledním svátečním filmovým tipem je historické drama Post Bellum (2010), opět natočené podle literární předlohy, tentokrát Vladimíra Körnera. "Jako se píše douška post scriptum, tak existoval po vojně 1866 celkem bezvýznamný termín: post bellum. Jako dodatečné označení stavu pro ty, co v oné válce byli a přežili své druhy," vysvětlil autor název filmu. (22:00 na ČT1; režie: J. Brabec; hrají: B. Holíček, V. Cibulková, I. Bareš, V. Dlouhý, H. Maciuchová, F. Němec, M. Huba aj.)

DOKUMENT

Význam 28. října 1918 v dějinách připomenou dva díly pořadu Historie.cs. První, nazvaný Legie a Československo po roce 1918, je příběhem armády, která vznikla v době, kdy ještě neexistoval stát (14:05 na ČT2). Druhý s otazníkem v názvu – Historie, služka politiky? – zjišťuje, jak politici ve 20. století přizpůsobovali výklad historických událostí a činů významných osobností svým momentálním potřebám.

Dokumentární portrét Evropská hvězda Edvarda Beneše (2004) se jednomu významnému politikovi věnuje, druhého prezidenta Československa představuje jako člověka a občana, bez svatozáře legendy (16:04 na ČT2). I dokument S padákem nad hlavou (2010) vypráví příběh jednoho člověka – Jaroslava Klemeše, příslušníka výsadkové skupiny Platinum-Pewter, vyslané v roce 1945 z Velké Británie do protektorátu Čechy a Morava (18:30 na ČT24).

Na hlavní vysílací čas zařadila Česká televize film režiséra Petera Kerekese ověnčený cenami z mnoha mezinárodních festivalů. Snímek Jak se vaří dějiny je svědectvím toho, jak každodenní nutnost naplnit žaludky tisíců vojáků ovlivňovala vítězství a prohry armád a státníků. Prostřednictvím vojenských kuchařů provází film diváky vojenskými konflikty, dějinnými epochami a událostmi, které změnily historii i mapu Evropy (20:00 na ČT2).

HUDBA

Součástí svátečního programu České televize jsou i dva hudební pořady. V Masarykově hudebním saloně zazní skladby Bedřicha Smetany, Josefa Suka a Claudea Debussyho v podání Wihanova kvarteta a harfenistky Jany Bouškové (11:05 na ČT2). A Koncert ze Staroměstského náměstí přenese posluchače do roku 2002 na Staroměstské náměstí, kde Symfonický orchestr hlavního města Prahy netradičně zahajoval sezonu. Zazní Karneval od Antonína Dvořáka, výběr z Carmen George Bizeta nebo orchestrální rapsodie Espaňa Emmanuela Chabriera (13:15 na ČT2).

  • Jiří Hrzán ve filmu Nebeští jezdci podle knihy Filipa Jánského zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2058/205728.jpg
  • Z dokumentu Evropská hvězda Edvarda Beneše zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2058/205727.jpg