„Osmdesátky“ na plátnech

Praha - Brněnská Wannieck Gallery představuje Českou malbu generace 80. let. Tedy výběr z díla třiadvaceti výtvarníků, kteří se vzepřeli normalizaci a v 80. letech tvořili podle vnitřního přesvědčení, nikoli podle společenského očekávání. Díla jsou zapůjčena převážně ze soukromých sbírek i předních galerií a řada z nich je veřejně vystavena vůbec poprvé. Komplexní výběr obrazů a kreseb dokumentuje tvůrčí vzepětí generace, která se po umrtvujícím období socialistické normalizace razantně přihlásila ke svému právu svobodně tvořit.

„Jsem rád, že se to uskutečnilo. V takovém měřítku je to vlastně jak v Čechách, tak na Moravě poprvé. Podle mého názoru to měla udělat Národní galerie, ta to neudělala, tak jsem rád, že je to tady, a když se dívám zpětně, tak vidím, že jsme obstáli i z dnešního pohledu,“ řekl o výstavě výtvarník Jiří David. 

To nejlepší z výtvarné scény osmdesátých let v kostce i tak by se dala rozsáhlá výstava ve Wannieck Galerii nazvat. Sto sedmdesát pláten v bývalé továrně totiž působí  přehledně a uceleně. Všech třiadvacet umělců tady dostalo svůj prostor, jakousi kóji, kde mohli vystavit hned několik svých stěžejních děl.

Rozhovor se Stanislavem Divišem (zdroj: ČT24)

„V polovině 80. let 20. století dochází ke zlomu ve výtvarném názoru tehdejší nastupující generace. Po epizodě s expresivní tendencí se prosazuje postmoderní chápání obrazu jako takového, podmíněného do značné míry zvolna se měnící dobou. V reprezentačním průřezu tehdejší tvorbou chceme ukázat základní východiska i z nich vyplývající pokračování tvorby jednotlivých výtvarníků,“ vysvětluje kurátor výstavy Richard Adam. 

80. léta byla pro většinu malířů novým impulsem a především zlomem ve výtvarném názoru tehdejší mladé generace. Jednotlivé fragmenty, ale najdeme v jejich obrazech dodnes. „Vzpomínám si na situaci, kdy mi Jirka David bouchal na okno a nutil, abych se zúčastnil první Konfrontace, nechtělo se mi. Nezdálo se mi to dost dobrý, ale bylo důležité, že jsem do dění vplul. Začali jsme mezi sebou mluvit, srovnávat názory,“ zavzpomínal malíř Jan Merta.

Na výstavě jsou zastoupeni svými díly umělci: Daniel Balabán, Tomáš Císařovský, Jiří David, Stanislav Diviš, Martin John, Vladimír Kokolia, Igor Korpaczewski, Jiří Kovanda, Petr Kvíčala, Martin Mainer, Jan Merta, Vladimír Merta, Petr Nikl, Jiří Petrbok, Jan Pištěk, Otto Placht, Jaroslav Róna, Vladimír Skrepl, Václav Stratil, Antonín Střížek, Margita Titlová-Ylovski, Petr Veselý a Josef Žáček. 

K výstavě vychází rozsáhlý katalog, který nabídne na více než 250 reprodukcích výběr toho nejzajímavějšího, co umělci zmiňované generace v letech 1984 až 1995 vytvořili.

  • Česká malba generace 80. let zdroj: Wannieck Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2062/206130.jpg
  • Česká malba generace 80. let zdroj: Wannieck Gallery http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2062/206129.jpg