Public Enemy přivezli do Česka „národní bohatství“

Praha – Rapoví bouřliváci a revolucionáři Public Enemy vystoupí dnes v pražském klubu SaSaZu v rámci turné k dvacátému výročí od vydání alba Fear of a Black Planet. České publikum bude mít příležitost po několika letech vidět formaci, která se od svého založení v roce 1982 stala jednou z nejvlivnějších a nejkontroverznějších hiphopových kapel historie s miliony fanoušků po celém světě. Koncert americké skupiny uvede formace tuzemské hudební scény - WWW.

Nahrávky Public Enemy změnily a zrevolucionalizovaly rap, tři z nich dosáhly na multiplatinové prodeje, další tři na zlaté. Na 56 turné odehráli Public Enemy více než 1 300 koncertů v 45 zemích. Jejich producentský tým, The Bomb Squad, vytvořil novátorský zvuk složený z neidentifikovatelných samplů, chaotického hluku, ostrých, překvapivých střihů, pronikavých sirén, funkových melodií a neustávajících beatů. Vše zarámované charakteristickým hlasem rappera Chucka D a nezaměnitelnou vizáží jeho společníka Flavor Flava s komickými brýlemi a obrovskými hodinami na krku.

Na pražském koncertě by měli Public Enemy zahrát především skladby z desky Fear of a Black Planet. Toto v pořadí třetí studiové album vyšlo právě před 20 lety, v roce 1990, a bylo označeno jako jedno z nejlepších a nejdůležitějších, nejen v žánru hip hopu.

Deska obsahuje slavné skladby jako Power to the People, Brothers Gonna Work It Out, 911 Is a Joke či Welcome to the Terrordome. Vedle komerčního úspěchu ji ocenili i kritici, například časopis Rolling Stone Fear of a Black Planet zařadil na seznam 500 nejlepších alb všech dob, byla nominována na Grammy a například Kongresová knihovna ji dala na seznam nahrávek, které představují „národní bohatství“.

Předskokani WWW patří ke kultovním formacím české hudební scény. Na počátku devadesátých let, kdy vznikli, se stali jednou z prvních rapových kapel v České republice. Spoluvytvářeli také základy místního graffiti, breakdancové a turntablistické scény. V pozdějších letech začali pracovat s živými nástroji, kapela působila jako posthiphopový big band. Pozvolna se odklonili od klasické rapové produkce až po industriální mix beatů s experimentální malbou slov. Na scénu se vrátili v roce 2006 s debutovým albem Neurobeat. Druhou desku s názvem Tanec sekyr vydali v roce 2009.

Hudba Ondřeje Anděry obsahuje útržky hiphopových postupů a z reality nasnímaných samplů, nervózních industriálních zvuků a znepokojivých elektronických struktur. Zvuky jsou většinou nasnímány z reality nebo digitálně vygenerovány do abstraktního tvaru. Tvorba WWW v sobě obsahuje prvky hiphopu, ale není na něj vázána, pouze využívá jeho živelnou a rytmickou energii. Vše je zmnoženo a dobroušeno kovovým hlasem zpěvačky Milesy. Koncertně WWW pracují ještě se scratchem a mixy DJ Brainy Thuga, často improvizují pomocí loopovacích zařízení a experimentují se synchronizací s lasery a videoprojekcemi.