Ženy v dole jsou radostí českého dokumentu

Jihlava – Program 14. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, jehož mottem je Doc.Dream, dokument a sen, pokračuje i v neděli, už sobotní večer ale patřil předávání cen. Udělovány byly ve čtyřech soutěžních sekcích. Českou radostí se stal snímek o dvou ženách, které jsou - každá jiným způsobem - spojeny s krajinou severočeského hnědouhelného revíru. Vítězný tuzemský film, natočený s přispěním České televize, je možné zhlédnout v archivu iVysílání.

Autory filmu Ženy SHR, letošní České radosti, je režisérská dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník. Tvůrci snímku Poustevna, das ist Paradies tentokrát s mixem citlivosti a ironie portrétují skrze dvě výrazné ženy, tiskovou mluvčí uhelné společnosti a kastelánku - ekologickou aktivistku, krajinu povrchových dolů v severních Čechách.

Prostřednictvím osobních příběhů nahlížejí i na aktuální problém likvidace města Horní Jiřetín, které stojí v cestě dalšímu rozšiřování šachty. Porota snímek vybrala v konkurenci šestnácti dokumentů zejména kvůli "hlubokému vhledu do postojů a osudů hlavních protagonistek, protilehle exponovaných v celospolečensky závažném problému".

Zvláštní uznání patří Kláre Tasovské za „vizuálně a tematicky objevnou esej“ Půlnoc. Při předávání ceny zároveň porota doporučila divákům dalších šest dokumentů, které by si neměli nechat ujít: Nesvatbov (Erika Hníková), Zachraňte Edwardse (Dagmar Smržová), Severní Vietnam je krutý (Karel Koula), Vše pro dobro světa a Nošovic (Vít Klusák), Manuál na výrobu teroristy (Tereza Reichová) a JUDr. Michal Danišovič (Martin Kohout). "Jsou, ač je to slovo zprofanované, nejen aktuální, ale i hluboce lidské a dotýkají se naší každodennosti, humanity, etiky a empatie," zdůvodnil výběr jeden z členů poroty, politický aktivista a publicista John Bok.

Nejpozoruhodnějším filmem roku z kolekce reprezentující tendence světového dokumentu se stal portugalský snímek Susany de Sousa Dias 48. Sekce Opus Bonum má tradičně jen jednoho porotce, letos organizátoři oslovili kanadského videoumělce Mikea Hoolbooma.

"V sekci Opus Bonum stál každý film za vidění a všechny byly nějakým způsobem zajímavé, ale nakonec mě jeden zasáhl víc než ostatní. Autorka v tomto dokumentu ukazuje cenu za lidskou důstojnost, za to, aby si člověk uchoval tvář," uvedl k vítěznému snímku. 48 je výpovědí obětí režimu portugalského diktátora Salazara o letech strávených ve vězení. Film je doplněn o fotografie z archivů tajné policie PIDE.

V soutěžní sekci Mezi moři, která je přehlídkou dokumentární tvorby střední a východní Evropy, zabodoval u poroty z celkem 17 vybraných snímků nejvíce Vlastní životopis Nicolaea Ceausesca z Rumunska. Výběr za porotu zdůvodnila slovenská fotografka Lucia Nimcová: "Mezimořská porota se rozhodla udělit cenu ambicióznímu filmu. Je to dílo vytvořené výlučně z archivního materiálu, režisér sleduje oficiální sebeprezentaci komunistické strany Rumunska a jeho lídra od nástupu moci až k jejímu úpadku. Jeho film se úplně vzdává verbálního komentáře, čímž konfrontuje současné možnosti psaní minulosti pro přítomnost přes historické obrazy."

Tříčlenná porota sekce Fascinace se jednomyslně shodla, že nejlepším experimentálním dokumentem je film Signální lana patří minulosti Kanaďana Johna Price. "Tvůrce celkovou kompozicí díla a svým láskyplným vztahem k předsnímací realitě i vlastnoručně vyvolanému materiálu dojal porotu k slzám. Střídmá forma díla ostře kontrastovala s převládajícím manýrismem ostatních snímků a potvrdila tak pravidlo, že méně bývá často více, v tomto případě nejvíce," vysvětlil porotce a experimentální filmař Martin Ježek.

Diváky nejvíce zaujal projekt Lindy Jablonské Pozemšťané, koho budete volit? Film vznikal v šestiměsíční dokumentární dílně, v níž pod vedením Jablonské mentálně handicapovaní filmaři sledovali sněmovní volby, citlivým, zvídavým, drzým a každopádně originálním pohledem. Kratší verzi dokumentu odvysílá v prosinci letošního roku Česká televize.

Udělena byla i cena za nejlepší televizní reportáž (Cena Respektu)Davidu Vondráčekovi za Zabíjení po česku, který přibližuje případy vraždění německých civilistů v českých městech a obcích těsně po skončení druhé světové války. Cena Doc Alliance náleží francouzskému snímku o žadatelích o azyl Příchozí. A Cenu za přínos světové kinematografii si z Jihlavy odváží český dokumentarista, sedmdesátiletý Karel Vachek.

Domácí se líbí

Podle dramaturgyně festivalu Andrey Slovákové se letošní návštěvníci festivalu nejvíce zajímali o české filmy. Například zájem o dokument Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic si dokonce vyžádal přidanou projekci. „Zaujal také Váš domácí festival, každý den ráno je velká bitka o to, kdo bude mezi těmi prvními patnácti nebo dvaceti, kteří se na promítání v obýváku dostanou. A stejně tak byl zájem o sekci ekonomických filmů,“ doplnila Slováková.

Česká televize je hlavním mediálním partnerem festivalu, který je největší přehlídkou autorského dokumentu ve střední a východní Evropě. O festivalovém dění informovala ČT pravidelně v televizním deníku Z Jihlavy do hlavy. Na internetovém speciálu také zveřejnila deset snímků, které získaly Cenu diváků v uplynulých deseti ročnících. Na základě nového diváckého hlasování byl dnes večer jeden z nich, Auto*Mat Martina Marečka, vyhlášen nejlepším českým dokumentárním filmem desetiletí.

MFDF Jihlava představil během pěti dnů divákům téměř 280 filmů z 52 zemí. Dvě desítky z nich byly uvedeny ve světové premiéře. Jihlavská přehlídka podle Slovákové vyhledává především filmy, které se vyjadřují k důležitým, palčivým tématům současnosti.