Peter Klapka po 30 letech v Česku, ve Version 5.5

Praha - Zavzpomínat na vrchol českého jazzrocku 70. let mohou fanoušci bigbítu v Balbínově poetické hospůdce na pražských Vinohradech. Své nejnovější album Version 5.5 tu dnes večer křtí českoamerický jazzrockový baskytarista Peter Anthony Klapka. Při vyslovení jeho jména se mnohým vybaví kapela Mahagon, která zářila před třiceti lety na české bigbítové scéně. Jednadvacetiletý Klapka ji dal dohromady ze spolužáků na konzervatoři.

Mahagon se blýskl v prvních ročnících Pražských jazzových dnů a ve druhé půlce sedmdesátých let vyšla hudebníkům stejnojmenná deska. V roce 1980 ještě stihli vydat elpíčko Slunečnice pro Vincenta van Gogha. Jiří Černý v recenzi prvního alba Mahagonu napsal: Leckdo se v Mahagonu vystřídal, ale toto studiové album naštěstí zachytilo tu nejlepší dosažitelnou sestavu, s hosty, kterým by slušelo označení 'milionoví', kdyby se tím lehce nezkreslily jejich příjmy. Od Mišíka jsou tu vypůjčení sólový kytarista Jiří Jelínek a houslista Jan Hrubý. Oba mají přednost zvláště důležitou pro celý Klapkův autorský projekt: hrají po svém, ani McLaughlin, ani Ponty. Hrubý se zvukově prosadí v každém složení, tady však rozezpívává hlavní melodie s nepopsatelnou prostotou a zasněností. Klapkova volba tohoto hráče - stejně jako všech ostatních - ukazuje, že podrobná představa o celém díle se zrodila, ještě než se začalo natáčet, a to v hlavě jediného tvůrce.

Krátce po vydání Slunečnice Klapka se ženou, zpěvačkou Zdenou Adamovou, a synem emigroval do Spojených států. „Byl to život v nejistotě, že nejsem pánem svého rozhodování a svých plánů a že práce, které mám za sebou, někdo může zničit jen tak, v jednom okamžiku,“ vysvětlil, co ho přimělo k emigraci.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Na české jeviště se Peter Klapka vrací poprvé po odchodu za moře dnes večer v Balbínově poetické hospůdce, kde pokřtí své nové CD Version 5.5. „Otcem myšlenky byl Honza Rejžek, který mi o Peterovi vyprávěl a říkal: Člověče, on sem přijede a já mám takový nápad, my mu uděláme comeback se vším všudy,“ prozradil pořadatel akce Jiří Hrdina. Při večerním koncertě Klapku doprovodí například kytarista Petr Bublák nebo klávesista Jiří Šlupka Svěrák.