ČT otvírá Cukrárnu

Praha – Třináct pondělních večerů mohou diváci České televize hřešit po osmé večer alespoň očima – Veronika Žilková, Iva Janžurová, Naďa Konvalinková a Jana Štěpánková otevírají Cukrárnu, nový komediálně laděný seriál České televize. Recept na sladký dort je jednodušší než recept na sladký život, a proto čtyři cukrářky budou muset občas skousnout i hořké sousto. Diváci si ale snad všech třináct epizod vychutnají. „Věřím, že seriál s takovým obsazením zaujme natolik, aby lidé nejen nakoukli, ale i zůstali,“ zve ke sledování pověřená ředitelka programu Kristina Taberyová. Cukrárnu bude možné zhlédnout také v archivu iVysílání.

První díl s názvem Prázdný byt (na ČT1 ve 20:05) svede poprvé všechny čtyři ženy dohromady, i když, snad můžu prozradit, přítelkyněmi se ještě nestanou. Bláža (Iva Janžurová), Dana (Naďa Konvalinková) a Olga (Jana Štěpánková) si po pohřbu zajdou osladit život do cukrárny u hřbitova, kterou vede Radka Sladká (Veronika Žilková). Ač je majitelkou cukrárny, není z cukru, ovšem starostí má až nad hlavu. Kromě podniku, zděděného po tetičce, se musí postarat o čtyři děti a manžela, nepraktického historika Františka, který „žije ve středověku“.

„Život je hořkoslaně cukrový…“

„Je to žena ve věku, kdy toho víc musí, než chce,“ říká o své roli Žilková, která má s hektickým životem vytížené pracující matky bohaté zkušenosti. „Ten pocit, kdy se žena snaží pro všechny udělat to nejlepší, mužem a dětmi počínaje a svým otcem konče, je mi blízký,“ potvrdila herečka. „Radce její snažení dost často nevychází a hroutí se jí pod rukama jako domeček z karet. Musím se přiznat, že v určitých chvílích jsem se svou postavou zažívala takové zvláštní souznění.“

Do Radčina života a především podnikání vstoupí rázně tři penzistky v čele s energickou Blážou. Její rodina se odstěhovala do Ameriky a Bláža zvyklá starat se o všechno a o všechny najednou neví, co si počít. „Dost dobře jsem nebyla schopna pochopit samotu Bláži, protože tu jsem v životě zatím neprožila, takže jsem si musela vypomáhat fantazií. Nevěřila jsem, že lidé určitého věku mohou být nešťastní z nečinnosti a z pocitu, že ještě mají sílu. Ale asi to tak v životě skutečně často bývá,“ domnívá se seriálová představitelka Bláži Iva Janžurová.

Úplné pochopení pro chování své postavy neměla ani Jana Štěpánková. „Olga totiž z určitých důvodů, které nechci dopředu prozrazovat, chodí “likvidovat„ občerstvení na rauty. Musím se přiznat, že při těchto scénách jsem se cítila poněkud zvláštně,“ vysvětlila. Cukrárenskou trojici penzistek doplňuje ještě Dana (Naďa Konvalinková). Ta tak docela osamělá není, má přítele Alana (Jan Přeučil) s poněkud svérázným smyslem pro humor (což není jeho jediná zvláštnost, jak se ukáže).

Seriál o starších a pokročilých

„Dámy, máte štěstí, že pomalu umíráte a vaše hříchy jsou pomalu promlčené,“ vtipkuje například na adresu tří přítelkyň. Jejich představitelky ale penzijní věk považují v seriálu za milý. „Dnešní svět je pro mladé, zajímá se jen o lidi do čtyřicítky. Takže scénář Cukrárny mě dojal k slzám a naplnil nadějí, že žít se dá i po čtyřicítce,“ říká Veronika Žilková a dodává, že být skoro nejmladší herečkou na place se jí opravdu příliš nestává.

„Život se dá osladit v každém věku. Na světě nejsou jen mladí lidé, ale taky starší a staří, kteří to mládí přivedli na svět a někde mu příliš ustoupili z cesty. Mládí, obrazně řečeno, jezdí v mercedesech a stáří na té cestě už jen stopuje,“ vysvětlil autor scénáře Jan Míka, proč se rozhodl napsat seriál „pro starší a pokročilé“.

Taková normální Cukrárna

Cukrárnu přirovnávají tvůrci a protagonisté k seriálům ze zlatého fondu, jako byli Byli jednou dva písaři nebo Taková normální rodinka. „Podobně jako v Takové normální rodince se i členové rodinky v Cukrárně mají rádi navzdory různým kolizím, krizím a částečné nevěře. Rozdíl je v tom, že Taková normální rodinka je především sitcom, kdežto Cukrárna je seriál,“ upozorňuje ale Dušan Klein, který se ujal režie. V epizodních rolích se na obrazovkách objeví další čtyři režiséři, mimo jiné Jiří Krejčík nebo Jiří Strach.

Drobnou roli napsal Míka také pro Ljubu Skořepovou, podobně jako v seriálech Náves a Náměstíčko si zahrála trafikantku Plecitou. „Je to vyjádření mé úcty k paní herečce. Proto ji beru z jednoho seriálu do druhého, a dokonce jsem ji nechal přestěhovat se z okresního města do Prahy,“ vysvětlil scenárista.

V dalších rolích se představí Petra Tenorová, Simona Stašová, Eva Holubová, Jana Šulcová, Jitka Čvančarová, Václav Postránecký, Jan Přeučil, Oldřich Navrátil, Bořivoj Navrátil, Jan Dolanský, Filip Tomsa, Miroslav Táborský nebo Bohumil Klepl. Více o Cukrárně se dozvíte z filmu o seriálu.