Současná hudba zrychluje Contempuls

Praha – V pátek začal v pražském kulturním prostoru La fabrika třetí ročník festivalu současné vážné hudby Contempuls. Otevřel ho koncert Ostravské bandy a společný projekt německého souboru Praesenz a izraelského ansámblu Nickel. Festivalové večery budou ještě dva – opět v pátek, 12. a 19. listopadu. „Cílem je dát Praze i celé České republice hudební akci, kterou náročný divák se zájmem o dění na mezinárodní umělecké (zdaleka nejen hudební) scéně postrádal,“ vysvětlují organizátoři.

Přestože se na světě konají festivaly nové hudby desítky let, pražské publikum muselo na svůj vlastní prestižní festival dlouho čekat. Třetí ročník však dokazuje, že chuť na novou hudbu čestí posluchači nepostrádají. „Začínáme se stávat atraktivnějšími i pro sponzory ze soukromé sféry. Doufám, že jsme třemi ročníky už dokázali, že tato hudba za to stojí, že lidi zajímá,“ dodává dramaturg festivalu Petr Bakla.

Festival si klade nemalé cíle – přilákat do Prahy tu nejlepší novou hudbu v podání těch nejlepších světových ansámblů. „U hudby, kterou prezentujeme, velmi záleží na vysoké interpretační kvalitě, proto se snažíme komunikovat s těmi nejlepšími soubory a sólisty ze zahraničí,“ vysvětlil ředitel Contempulsu Miroslav Pudlák.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Nová hudba se od té klasické vážné hudby liší i specifickými požadavky na samotné hráče, u nichž vyžaduje otevřenost a přístupnost novým interpretačním technikám. Partitury se rozvolňují, což se projevuje i na nových způsobech dirigování. „Hrajeme Cageovu skladbu, ve které se vlastně o dirigování nedá mluvit, vlastně napodobuji ručičky hodin,“ uvedl příklad dirigent Ostravské bandy Petr Kotík.

Cílem festivalu je i povzbuzovat domácí skladatelskou a interpretační scénu. Contempuls oslovil i dva české skladatele – Janu Vöröšovou a Luboše Mrkvičku –, aby přímo pro festival napsali nové skladby.