Ivan Moravec stále rozehrává klavírní poezii

Praha - Ivan Moravec, který se narodil 9. listopadu 1930 v Praze, bývá přezdíván „básníkem klavíru“ a pro mnohé je dokonce „pianistou pianistů“. Uchvacuje perlivou technikou, dynamickou škálou úhozu, smyslem pro barevnost tónu a jemné odstíny nálad. Jeho věhlas má skutečně světové parametry. Také jako jediný Čech byl zařazen do prestižní série kompaktních disků Velcí klavíristé 20. století.

Na klavír začal hrát v sedmi letech a hudba ho už nepustila. Jen si kvůli nehodě z dětství, při níž si poranil krční páteř, musel najít svůj vlastní, specifický způsob, jak vytvořit ojedinělý, zvukově kultivovaný oblý tón. Moravec si nelibuje v publicitě, nerad poskytuje rozhovory a nelze ho označit za proslulou star. Nemá v oblibě dokonce ani efektní virtuózní čísla.

Popsat pár slovy Moravcovu hru je ovšem podle odborníků takřka nemyslitelné. Moravec má perlivou techniku, dynamickou škálu úhozu, překvapuje jemnými odstíny nálad od radosti a laškování až třeba k stesku a něze. Do všech důsledků promýšlí koncepci skladby. 

Za svou bohatou mezinárodní kariéru koncertoval prakticky na všech významných světových pódiích a byl zván jako sólista předními orchestry a dirigenty. Jeho diskografie zahrnuje desítky snímků, z nichž mnohé se pyšní titulem „nahrávka roku“ a dalšími cenami.

Díla Mozarta, Beethovena, Debussyho, Francka a Chopina hrál a hraje s velkým úspěchem a je stále žádán o nové verze jejich skladeb. To zároveň vysvětluje, proč česká hudba v jeho repertoáru nezaujímá tak významné místo, i když po světě hraje často třeba Janáčkovy skladby.

Jeho interpretační mistrovství bylo již oceněno mnoha uznáními, včetně prezidentem udělené medaile Za zásluhy v roce 2000, Ceny Karla IV. či letošní Ceny Antonína Dvořáka.

Moravec patří k vymírajícímu druhu pianistů, kteří se po celý život věnují svému nástroji a zároveň také učení. Profesor pražské AMU, jenž trvale žije v Praze, kde má manželku a dnes už dospělou dceru, je i zručným klavírním mechanikem a citlivým ladičem pian. Když hraje na svůj oblíbený Steinway, musí být nástroj v tom nejlepším stavu. I to je jedním z důvodů, proč je - slovy kritika - „každá z jeho nahrávek krásná sama o sobě, vzácná a oslnivá jako váza z dynastie Ming“.

Ivan Moravec nevystoupí 4. prosince ve Smetanově síni Obecního domu na koncertu Pražské komorní filharmonie. Důvodem je neočekávaná operace ruky, kterou bude muset podstoupit.

Na koncertu pořádaném k Moravcovým 80. narozeninám, které oslaví toto úterý 9. listopadu, proto zahrají v Koncertu pro dva klavíry a orchestr od Bohuslava Martinů pianisté Václav Mácha a Jaroslava Pěchočová. Oba u Moravce studovali a patří k výrazným českým talentům.

Ivan Moravec
Zdroj: ČT24