ČT vzpomíná na Josefa Vinkláře

Praha – Inspektor Bouše v seriálu Hříšní lidé města pražského, doktor Cvach z Nemocnice na kraji města nebo rozverný čert Lucius v Drdových Hrátkách s čertem jsou role, v nichž se Josef Vinklář zapsal do povědomí diváků. Herce, který by se 14. listopadu dožil osmdesáti let, připomene Česká televize ve svém nedělním programu v dramatické filmové roli i na divadelních prknech.

Válka vypukne po přestávce (12:00 na ČT2) je záznamem inscenace pražského Realistického divadla z roku 1978. Drama Oldřicha Daňka lze počítat k mimořádným divadelním událostem 70. let. Životní zpověď herce Bendla, který bilancuje svůj život, napsal autor přímo na tělo Josefu Vinklářovi. Jeho mimořádný herecký výkon, stejně jako autorova hluboká znalost prostředí, o němž vypovídá, jsou dodnes živé a stojí za to si je připomenout.

Osmnáctiletá středoškolačka Vlaďka (Ilona Svobodová) se během zimních prázdnin rozhodne vyhledat svého otce, kterého nikdy v životě neviděla. Jeho existenci prozrazovaly jen pravidelné složenky s alimenty. Po krátkém pátrání najde Vlaďka tátu (Josef Vinklář) kdesi na venkově, v tříčlenné partě dělníků, kteří provádějí geologické vrty. Záhy zjistí, že otec se denně opíjí, aby zapomněl na svůj zpackaný život. Setkání s VlaĎkou v něm na okamžik vyvolá hřejivé pocity sounáležitosti a lásky, jakou dosud nepoznal. Avšak démon alkoholu je mocný… Černobílý snímek Hadí jed (15:00 na ČT1) z roku 1981 natočil režisér František Vláčil podle námětu Ireny Charvátové.