On-line z DOX: Finalisté Chalupeckého ceny

Centrum současného umění DOX věnuje Ceně Jindřicha Chalupeckého hned tři výstavy. V holešovickém prostoru byl také 23. listopadu vyhlášen laureát jednadvacátého ročníku. Besedovat s Alexejem Klyuykovem a Vasilem Artamanovem i ostatními finalisty – Václavem Magidem, Jakubem Matuškou a Alicí Nikitinovou – mohli návštěvníci DOX i webu ČT24, který diskusi přenášel on-line v rámci cyklu Ideje a umění z Centra DOX. Záznam je možné zhlédnout v tomto článku nebo v archivu iVysílání.

Laureátem 21. Ceny Jindřicha Chalupeckého se stala dvojice Vasil Artamanov - Alexej Klyuykov. Porota je ocenila "pro konzistentní kvalitu jejich díla, které zahrnuje širokou škálu médií od performancí, instalací, malířství, sochařství až k sociálním projektům". Více o slavnostním ceremoniálu i letošních laureátech si můžete přečíst v článku Na 21. Chalupeckého cenu jsou dva: Artamanov a Klyuykov.

V DOX je možné prohlédnout si do 17. ledna díla letošních finalistů. Zároveň byla v Centru DOX otevřena expozice všech dosavadních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého – Laureáti 1990-2009. Trojici výstavních projektů k prestižnímu ocenění pro výtvarníky do 35 let doplňuje Archiv Chalupecký, který je historickým připomenutím osobnosti Jindřicha Chalupeckého, jenž by se letos dožil sta let. Více v článku Chalupeckého finalisté a ještě 20 laureátů jako přívažek.

Ideje a umění z Centra současného umění DOX - Beseda s finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého 2010 (zdroj: ČT24)

Finalisté letošní Chalupeckého ceny se představili také 10. listopadu na AVU. Záznam diskuse najdete v článku z cyklu Kultura-on-line.

Kde a kdy: Centrum současného umění DOX; Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice; od 18:00.