Broadwayský Spider-Man má mouchy

New York – Na Broadwayi měla předpremiéru nejnákladnější broadwayská show všech dob – muzikálová verze Spider-Mana. Technicky velmi náročné představení se ale neobešlo bez problémů. Pavoučí muž se několikrát ve svých sítích zasekl a představení muselo být přerušeno. Tvůrci muzikálu prý podobné potíže čekali, především kvůli dvou desítkám „letových sekvencí“, premiéra naplánovaná na leden příštího roku už ale podle nich bude bezchybná.

Náklady na muzikál Spider-Man: Turn Off the Dark, který je inspirován několikrát zfilmovaným komiksem, se odhadují na 65 milionů dolarů, tedy 1,23 miliardy korun. Hudbu k představení složil frontman skupiny U2 Bono Vox a její další člen Dave Evans, známý jako The Edge. „Překvapilo mě, že skládání této hudby bylo jednodušší než dát dohromady melodii pro U2. Psát písně o sobě je těžší než o někom jiném,“ uvedl k práci na muzikálu Bono. V představení zazní hudba nejrůznějších žánrů – od rokenrolu až po orchestrální kousky.

Tvůrci slibují nový pohled na příběh Petera Parkera. Reeve Carney, který ztvárnil hlavní postavu, i jeho kolegové se budou během představení pohybovat na lanech nad hlavami diváků. Režisérku muzikálu Julii Taymorovou prý inspirovalo zavěšení kamer během zápasů amerického fotbalu. „Samozřejmě, že mám strach, jak všechno nakonec dopadne. Na druhou stranu ale nemůžete vytvořit nic opravdu kreativního, aniž by to bylo nebezpečné a riskantní,“ nechala se slyšet.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Právě „létání“ musí tvůrci do premiéry ještě doladit. První předpremiéra byla totiž kvůli technickým problémům nejméně pětkrát zastavena, včetně chvíle, kdy se herci vznášeli nad hlavami diváků. Například při jedné ze zásadních scén zůstal Reeve Carney, představitel Spider-Mana, bezmocně viset nad zemí a technici vyskakovali a za hlasitého smíchu publika se ho snažili zachytit za nohy a stáhnout dolů.

Nejdražší broadwayský muzikál vznikal několik let. Původně ho produkoval Tony Adams. Právě on stojí za angažováním Bona Voxe a Dava Evanse. V den podpisu smlouvy ale Adams zemřel a práci převzal jeho partner. Projekt se později dostal do vážných finančních problémů a odešli z něj známí hollywoodští herci. Bono přesto dokázal sehnat nového producenta – Michaela Cohla, který dříve spolupracoval s kapelou U2.

„Když jsem do muzikálu vstoupil, všechno bylo špatně,“ tvrdí Cohl, „lidé nezajímá, že vidí muzikál za desítky milionů dolarů. Chtějí vidět show od Julie Taymorové, ať to stojí, co to stojí.“ Kvůli problémům byla premiéra muzikálu několikrát posunuta. Nejprve se mluvilo o lednu 2010, pak o začátku prosince. Zatím poslední termín premiéry byl stanoven na 11. ledna příštího roku.

  • The Edge, Julie Taymorová a Bono Vox autor: Joan Marcus, zdroj: Marvel Entertainment http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2141/214009.jpg
  • Spider-Man: Turn Off the Dark / fotografie Annie Leibovitzové pro Vogue autor: Annie Leibovitzová, zdroj: Marvel Entertainment / Vogue http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2141/214013.jpg