První díl Encyklopedie komiksu listuje Ábíčkem

Praha – Vzpoura mozků, cyklus Pod paprsky Zářícího nebo Druhá výprava patří ke komiksovým příběhům, které vycházely v časopise ABC. Společně s dalšími z tohoto oblíbeného periodika jsou shrnuty do prvního dílu Encyklopedie komiksu v Československu 1945-1989. Její autoři – Josef Ládek a Robert Pavelka – ji v pátek pokřtili v pražském Paláci knih. Kmotrem knihy se stala fotbalová legenda Antonín Panenka.

Publikací chtěli autoři co nejvíce doplnit a obohatit stále značně nezřetelné místo v historii komiksu. Především chtějí ukázat, že v letech vymezených koncem války a sametovou revolucí nevznikala v tehdejším Československu jen díla poplatná režimu, tematicky slabá či obsahově špatná, nebo dokonce určená prakticky bez výjimky dětským čtenářům.

Encyklopedie poukazuje na tvorbu konkrétních autorů, „jejichž jména by se rozhodně neměla zapomínat jen proto, že žili a tvořili v té či oné době, často i za cenu osobního hrdinství, ze kterého neměli většinou vůbec žádný prospěch“. Zadní stranu oblíbeného Ábíčka plnili tvůrci jako Jaroslav Foglar, Jiří Winter Neprakta, Teodor Rotrekl nebo Vratislav Toman.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Od roku 1957, kdy časopis vznikl, do revoluce vyšlo v ABC jednaosmdesát komiksů. Díky zaměření časopisu na vědu a techniku neměli jejich autoři tolik svázané ruce cenzurou. „Ne, že bychom byli apolitičtí, nějaké úkoly jsme plnit museli. Ale v podstatě jsme dělali, co jsme chtěli,“ říká bývalý šéfredaktor ABC Vratislav Toman.

Lenin jako hrdina komiksu

Komiks byl pro tehdejší režim známkou pokleslé západní kultury, kreslený Vladimír Iljič Lenin mu proto u komunistických představitelů pověst nevylepšil, spíše naopak. „Redakce ABC tehdy převzala od francouzské redakce (komunistického) listu L´Humanité komiks o Leninovi,“ vypráví Robert Pavelka, jeden z autorů encyklopedie. „Mělo to ovšem naprosto opačný dopad – místo aby se komunistům zavděčili, tak ti se naopak rozčilovali, co to je za hanobení.“

Na křest encyklopedie přišel i výtvarník Jan Paul, který byl v 60. letech nejmladším komiksovým autorem v tehdejším Československu. Bylo mu teprve 12 let, když psal a kreslil svoje příběhy pro ABC. „Začal jsem kreslit komiksy v první druhé třídě. Tehdy mě oslovil jejich svět a imaginace, to, že jsem si mohl vymýšlet příběhy,“ vzpomíná Paul. Do publikace přispěl svým původním komiksem Posel, který je kreslen prsty.

O své vzpomínky se Paul, stejně jako další autoři, podělil i s autory prvního dílu Encyklopedie komiksu. Ládek a Pavelka už pracují na druhém dílu. Hotový by měl být zhruba za rok a bude se věnovat stejnému období, ale jiným periodikům.

  • Kreslíři Jiří Petráček (vlevo) a Václav Šorel si prohlížejí Encyklopedii komiksu autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2152/215170.jpg
  • Encyklopedie komiksu 1. díl zdroj: Nakladatelství XYZ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2152/215190.jpg