Netradiční koncert v Národním muzeu: Zpívající hmyz

Praha – Bzučení a cvrkání se bude od 15. prosince do 20. února ozývat z nové budovy Národního muzea, kam dorazila putovní výstava nazvaná Zpívající hmyz. Představí nejen zvukové projevy hmyzu, ale připomene i využití těchto živočichů v orientální medicíně nebo kuchyni. Návštěvníci se tak mohou o hmyzí říši dozvědět něco nového – i díky multimediálním instalacím nebo interaktivním projektům. Výstava je autorským počinem tchajwanského Národního přírodopisného muzea v Taichungu.

Pro mnohé živočichy je zvuk důležitým prostředkem komunikace. Nicméně ne všechny zvuky, které živočichové vydávají, lze označit za projev chování. Výstava návštěvníkům osvětlí vznik „zpěvu“ hmyzu i jeho zvláštnosti a specifika. Dozvědí se, koho lze za zpívající hmyz považovat, jakou funkci může zpěv mít, jak vzniká či jaké druhy zpěvu rozlišujeme.

Zájemci se se zástupci zpívajícího hmyzu mohou seznámit i zábavnou formou. Součástí výstavy je mixážní pult, na němž si mohou například ze zvuků cvrčka vytvořit vlastní melodii, je možné také nasimulovat, jak jednotlivé hmyzí zpěvy vznikají. Speciální videohra zas přiblíží v Asii oblíbené cvrččí zápasy.

Reportáž Ondřeje Moravce a rozhovor s Petrem Kočárkem (zdroj: ČT24)

Autoři výstavy ovšem nezapomněli ani na to, že zpívající hmyz byl v minulosti pro člověka mocnou inspirací – prozradí, jakou roli hrál kupříkladu ve staré anglické poezii – nebo že je hojně využíván v orientální medicíně či kuchyni. „V celé jižní Asii to má dlouhou historii. Některý hmyz jíme, jiný zase používáme k tradiční medicíně,“ potvrdil Eric Liao, první sekretář Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře. Tento zastupitelský úřad Tchaj-wanu v České republice byl iniciátorem nápadu, aby jednou ze zastávek putovní výstavy byla i Praha.

Obrátil se Národní muzeum, s nímž již v minulosti několikrát spolupracoval. A ředitel muzea Michal Lukeš nabídku přivítal. „V minulých letech byly v našich prostorách prezentovány příroda a kulturní tradice tohoto ostrova,“ vysvětlil. „Naše entomologické oddělení disponuje rozsáhlými sbírkami hmyzu, bohužel je nemůže s ohledem na prostory i jejich uchování pro další generace vystavovat příliš často, a nejsou tedy z velké části součástí našich stálých expozic. Jsem velice rád, že můžeme návštěvníkům nabídnout výstavu, která tuto mezeru zaplní.“

Výstava Zpívající hmyz se představila už v Maďarsku a Německu, po Česku zamíří do Nizozemska.  

  • Zpívající hmyz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2176/217505.jpg
  • Zpívající hmyz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2176/217504.jpg