Čtvero ročních období v kultuře 2010

ZIMA: Americkou filmovou cenu Zlatý glóbus za nejlepší film získal modrý Avatar režiséra Jamese Camerona, a měl tak našlápnuto k Oscarovi, za jehož předzvěst jsou glóby považovány a k němuž nakonec nedošel, aspoň ne v hlavních kategoriích. Předběhla ho Smrt čeká všude. Pár dní po glóbech bodovala pro změnu na americké hudební scéně zpěvačka Beyoncé, když proměnila šest z deseti nominací na Grammy, což se dosud žádné jiné ženě v jednom ročníku nepodařilo.

Ceny se rozdávaly i v dalších zemích: nezávislý italský fotograf Pietro Masturzo zvítězil snímkem z protestů proti výsledkům íránských prezidentských voleb v soutěži World Press Photo (Czech Press Photo získal v říjnu Martin Bandžák za snímek ze zemětřesním postiženého Haiti); nejlepším francouzským filmem byl vyhlášen favorizovaný Prorok Jacquese Audiarda a berlínský Zlatý medvěd si na 60. ročníku nejvíce pochutnal na tureckém Medu. Mezi oceněnými na Berlinale byl také politický thriller Muž ve stínu Romana Polanského, oscarový tvůrce si cenu nepřevzal, čekal v domácím vězení ve Švýcarsku na rozhodnutí o vydání do USA kvůli sexuálnímu deliktu ze 70. let. V červenci švýcarské úřady ale rozhodly, že do Spojených států se Polanski hned tak nepodívá.

Berlínská filmová přehlídka znamenala zářez i pro českou kinematografii – nesoutěžní sekci Panaroma zahajoval 12. ledna snímek Jana Hřebejka Kawasakiho růže. O měsíc dříve, v den, kdy ministerstvo kultury oznámilo, že Milan Knížák dosluhuje ve funkci ředitele Národní galerie, vystoupila před publikem ve Smetanově síni Obecního domu gruzínská sopranistka Nino Machaidzeová. V zimě si hudební fanoušci mohli poslechnout také britského zpěváka a kytaristu Chrise Rea nebo jeho pravidelně se vracející krajany Depeche Mode. A také si pomalu zajišťovat lístky na údajně poslední turné německé kapely Scorpions. Svůj úmysl skončit po více než čtyřiceti letech hraní oznámili rockoví matadoři na konci ledna, rozlučkové turné zahájili v polovině března pražským koncertem.

JARO: Jaro začalo udělováním Českých lvů – z 34 hraných a 13 dokumentárních snímků natočených v předchozím roce akademii nejvíce zaujaly Protektor Marka Najbrta a Zapomenuté transporty do Polska Lukáše Přibyla. O dva dny později lvy ale zastínilo oscarové klání sci-fi trháku Avatar a válečného dramatu Smrt čeká všude, které do finálového večera vstupovaly se shodným počtem devíti nominací. Zlatá soška nakonec nepatřila Jamesi Cameronovi a jeho komerčně nejúspěšnějšímu snímku všech dob, ale nízkorozpočtovému filmu jeho exmanžely Kathrin Bigelowové. Ta získala navíc ještě jedno prvenství – stala se první ženskou držitelkou Oscara za režii.

filmovým událostem patřil tradičně i festival v Cannes, kde bodoval thajský strýček Búnmí. Úspěch si ve Francii připsala i česká scenáristka a novinářka Irena Hejdová, která převzala zvláštní uznání za filmovou adaptaci knihy Paměť mojí babičce od spisovatelky Petry Hůlové (mimochodem za překlad knihy do angličtiny obdržel Alex Zucker v říjnu cenu Asociace amerických literárních překladatelů). Na domácí půdě se pro změnu dařilo spisovatelce Petře Soukupové: její povídkový triptych Zmizet byl v soutěži Magnesia Litera vyhlášen Knihou roku.

A nakonec ještě dvě ocenění. Jednak divadelní – na Cenách Thálie uspěli mimo jiné Martin Pechlát, který ztvárnil Josepha Goebbelse na jevišti Divadla Komedie v představení Geobbels/Baarová, nebo Kateřina Burianová za roli matky v inscenaci Srpen v zemi indiánů v Národním divadle. Jednak hudební – ceny Anděl ovládli hudebníci spojení s Třincem: skupina Charlie Straight, zpěvák Tomáš Klus a zpěvačka Ewa Farna. Kromě jejich koncertů a koncertů dalších tuzemských hudebníků mohli lidé v roce 2010 spatřit na pódiu také amerického improvizátora Bobbyho McFerrina nebo americkou kapelu Black Eyed Peas.

Ne na všech hudebních frontách ale bylo veselo. Napjaté vztahy v České filharmonii vygradovaly do personální rošády: nejprve ministr kultury Václav Riedlbauch, který také vedl kdysi ČF, odvolal ředitel filharmonie Vladimíra Darjanina a nahradil ho Václavem Kasíkem. Ten ale po protestech filharmoniků sám koncem srpna rezignoval (na jeho místo nastoupí v roce 2011 David Mareček). Mezitím došlo k výměně i na ministerském křesle. S koncem úřednické vlády odešel i Riedlbauch, v čele resortu ho vystřídal Jiří Besser, fanoušek Kabátů a (dnes už) bývalý starosta Berouna, města, jež bylo pro zajímavost v dubnu označeno titulem „historické město roku 2009“.

LÉTO: Odvolávalo se i v létě – vedle stále pokračujících dohadů o ředitelská křesla v Národní galerii a České filharmonii se jako celkem jednoznačný krok jevilo odvolání ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka (muzeum nyní vede Karel Ksandr). Ministerstvo kultury navíc na Kubíčka i jeho zástupce podalo kvůli nejasnostem v hospodaření trestní oznámení.

Jinak se okurková sezona nesla především v rytmu hudby – v Česku po pěti letech vystoupil Elton John, zavítal sem také písničkář Bob Dylan, americká rocková skupina Aerosmith nebo Pink. Příznivce i jiného než jen popového a rockového žánru jistě potěšila mezzosopranistka Elina Garanča, španělský kytarista Paco de Lucía a zejména tenorista José Cura, kterému při zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov aplaudoval v hledišti i prezident Václav Klaus.

Tuzemskou filmařskou událostí číslo jedna byl 45. ročník karlovarského festivalu, z něhož si hlavní cenu, Křišťálový glóbus, odnesl španělský film Moskytiéra. Zahraniční hvězdy stříbrného plátna i mimo festival může lákat i program finančních pobídek filmovým produkcím, který schválila v červnu Evropská komise.

PODZIM: Na podzim vyvrcholily spory o cyklus Slovanská epopej příjezdem zástupců Prahy na zámek v Moravském Krumlově, kde začali připravovat obrazy na stěhování do Národní galerie. K tomu ale nedošlo – tajemník krumlovského úřadu vydal opatření, jímž zakázal manipulaci s Muchovým dílem. Spory o to, komu a kam epopej náleží, dosud vyřešeny nebyly, pražský primátor Bohuslav Svoboda a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina, kteří se ujali úřadů po podzimních volbách, se ale dohodli, že obrazy prozatím zůstanou na krumlovském zámku.

Bez potíží se neobešla ani oprava jiné památky – Karlova mostu –, která byla po třech letech symbolicky uzavřena během pražských Svatomartinských oslav. Opravy doprovázely spory o způsob rekonstrukce, padala i trestní oznámení. O to pečlivěji se pražský magistrát připravuje na další etapu – ta potrvá nejméně patnáct let a město s ní začne nejdříve za dva roky. A tahanice do třetice – tentokráte o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Pyšnit se jím nakonec bude moci „otevřená“ Plzeň, která velmi těsně zvítězila nad „specifickou“ Ostravou.

Plzeňané si od titulu slibují větší věhlas svého města v zahraničí, o propagaci Česka, v dobrém slova smyslu, se na podzim za hranicemi postarali i filmaři. Vít Klusák a Filip Remunda dokumentem Český mír o chystaném umístění radaru v Brdech, za snímek získali hlavní cenu poroty na festivalu v Jižní Koreji (je tedy trochu ironií, že jejich další film se obouvá do korejské automobilky). A Miloš Forman, který na filmovém festivalu v Curychu převzal cenu za celoživotní dílo.

Nicméně to nevzbudilo takový poprask jako premiéra první části posledního filmu potterovské ságy – Harry Potter a Relikvie smrti. Podobné šílení možná způsobí i dvoudílný snímek Hobit, který by se měl konečně začít natáčet na Novém Zélandu. Práva na něj patři krachujícímu studiu MGM, jež vlastní i práva na filmy o Jamesi Bondovi. Ten by se možná hodil při převozu relikviáře sv. Maura, památky nevyčíslitelné hodnoty, ze zámku Bečov na Pražský hrad, kde byl na podzim vystaven.

A závěrem ještě letem světem literatury a hudby. Nelze totiž opomenout dvě významná literární ocenění, která byla v roce 2010 (v tuzemské literatuře spojeném s máchovských výročím) udělena – Nobelova cena za literaturu pro peruánského spisovatele Maria Vargase Llosa a Man Bookerova cena pro Angličana Howarda Jacobsona za román The Finkler Question. V koncertním programu podzimu 2010 jsou zastoupena jména jako Joe Cocker, Sting, Joe Satriani nebo vládkyně snad všech letošních hudebních cen Lady Gaga. A těžko hledat lepší tečku za rekapitulací než České slavíky, které jsou připomínkou toho, že roky se sice mění, něco je ale stálé – Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát.

  • Scorpions zdroj: www.the-scorpions.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1384/138308.jpg
  • Český lev 2009 - moderátoři večera Pavel Liška a Bolek Polívka autor: René Volfík, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1481/148071.jpg
  • Ceny Thálie zdroj: www.ceny-thalie.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1367/136656.jpg
  • Americká zpěvačka Pink na koncertu v Praze autor: Šulová Kateřina, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181271.jpg
  • Návštěvníci před Slovanskou epopejí (foto: Igor Zehl) autor: Igor Zehl, zdroj: Czech Press Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2014/201386.jpg
  • Harry Potter a Relikvie smrti 1. část zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2108/210736.jpg
  • Karel Gott autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2133/213282.jpg