Dva koncerty na ČT: novoroční a tříkrálový

Praha – Dva koncerty mohli diváci České televize sledovat na počátku roku 2011 v přímém přenosu. Prvním z nich byl Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků (1. ledna v 11:15 na ČT2) - hlavním tématem tradičního hudebního setkání, které má za sebou už sedmdesátiletou historii, jsou skladby Johanna Strausse a dalších hudebníků spojených s Vídní. O den později (2. ledna v 17:30 na ČT1) odvysílala ČT v přímém přenosu tradičně Tříkrálový koncert – poděkováním všem, kteří se, ať už jako koledníci, nebo dárci, zapojili do Tříkrálové sbírky Charity ČR. Záznamy obou koncertů je možné přehrát také v archivu iVysílání.

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků: Posluchači ve Zlatém koncertním sále vídeňského Spolku přátel hudby – a diváci ČT – uslyšeli v první části výběr ze slavných valčíků, nechyběl ani čardáš od Johanna Strausse, který se nejvíce proslavil svými pochody. I ty na koncertě zazněly. Do programu byla vedle skladeb Josepha a Eduarda Strausse zařazena také díla dalších hudebníků spjatých s Vídní – Josepha Lannera, Josepha Hellmesbergera a Ference Liszta.

Finále novoročního koncertu patřil snad nejznámějšímu valčíku Johanna Strausse Na krásném modrém Dunaji. Program pak uzavřel Radeckého pochod od Johanna Strausse staršího. Právě úvodní magické takty pochodu doprovázel rytmický potlesk publika. Jde o naprosto unikátní záležitost, protože jinak je tleskání během hudební produkce v sále přísně zakázáno. Je totiž považováno za největší nevkus.

Není bez zajímavosti, že Vídeňské filharmoniky  dirigoval padesátiletý rodák z Lince Franz Welser–Möst, jehož rod je propojen právě s rodinou Straussů. Dirigentova prababička Aloisia Dommayerová totiž pocházela z rodiny, která přestavěla starou hospodu v Alt–Hietzingu na kasino s tanečním sálem, v němž Johann Strauss debutoval. Také mnohé skladby, které 1. ledna zazněly, byly napsány přímo pro Dommayerův taneční sál.

Na nedělním Tříkrálovém koncertě vystoupila Eva Pilarová, Tereza Kerndlová, Ladislav Kerndl, Miro Šmajda, dětský sbor Bobci a skupina Mako Mako. O tom, jak byly použity prostředky z loňské sbírky, informovali přímo na jevišti pracovníci charitních zařízení a další informace dostali diváci při sledování tří krátkých reportáží.

První je zavedla na daleké Haiti, kde působila humanitární mise organizovaná olomouckou arcidiecézní charitou. V Plzni navštívili Domov sv. Františka pro lidi v nouzi, který byl svědkem složitého osudu se šťastným koncem – charitní svatbou. V Ledči nad Sázavou nahlédli do denního stacionáře pro děti a mládež s mentálním a kombinovaným postižením.

Sbírku mohou lidé podpořit i odesláním dárcovské sms ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87777. Pořadem provázeli Martina Kociánová a Jan Čenský.

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků
Zdroj: ČT24/Wiener Philmarmoniker