Závěrečný koncert ČF nabízí tance i hru na kovadlinu

Praha - Česká filharmonie končí rok tradičním silvestrovským koncertem - kvůli nebývalému zájmu ho poprvé v historii provede hned třikrát. Tematickou linkou jsou evropské tance, které vybral hvězdný dirigent Ion Marin. V repertoáru však nechybí tradiční Uherské tance Johannese Brahmse v instrumentaci Antonína Dvořáka. Pořad nazvaný Evropské tance nabízí zejména kompozice v rytmu polky, valčíku a waltzu. Další koncerty přinášející pestrý výběr populárních českých a evropských tanců se pro velký zájem uskuteční také 30. a 31. prosince.

Na programu jsou dále převážně veselé tance, které vyvolávají téměř silvestrovskou atmosféru. K té přispívá i vtip ve skladbě Josefa Strausse Feuerfest věnované výrobcům trezorů, v níž jeden ze členů orchestru v převlečení za kováře hraje sólo na kovadlinu.

„Vsadili jsme na mnohem různorodější repertoár, než který mají vídeňští filharmonici. Budeme hrát valčíky z celé Evropy, například Finska, Francie. Doufám, že si to diváci užijí. Bude to humorný večer a navíc Česká filharmonie se oproti té vídeňské netváří tak suše,“ uvedl pro ČT24 dirigent.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Návštěvníci přidaných koncertů dále uslyší Smetanovu Polku z Prodané nevěsty, Dvořákovy Pražské valčíky, Čajkovského Valčík z baletu Labutí jezero, Šostakovičův Waltz z Jazzové svity nebo Straussovu Čtverylku na motivy Bizetovy Carmen. Na prvním včerejším koncertě sklidil velký aplaus fagotista Ondřej Roskovec za sólo ve skladbě Juliuse Fučíka Starý bručoun.

Dirigent Marin v současnosti žije ve Švýcarsku. Hudební vzdělání získal na Akademii George Eneska v Bukurešti, v salcburském Mozarteu a na Accademia Chiggiana v Sieně. Studoval dirigování, hru na klavír a skladbu. V současné době vede přední světové orchestry, získal renomé v operním i symfonickém repertoáru a jeho nahrávky byly oceněny několika prestižními cenami.

ČF má za sebou náročný rok zakončený oznámením, že jejím novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem bude od září 2012 Jiří Bělohlávek. Začátkem února příštího roku se dočká také nového šéfa, jímž bude současný ředitel Filharmonie Brno David Mareček. V čele orchestru nahradí náměstka ministra kultury Radka Zdráhala, který ČF vede provizorně.

„České filharmonii přeji, aby byla co nejvíc hýčkaná. Váš orchestr je Rolls-Royce české kultury. Ale tady je spíš vnímaná jako stará Tatra nebo Moskvič. Reprezentuje českou kulturu po celém světě, takže by měla mít adekvátní podmínky k práci,“ poznamenal Ion Marin.

  • Ion Marin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2210/220999.jpg
  • Jiří Bělohlávek s Jiřím Besserem při jmenování šéfdirigentem České filharmonie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2210/220998.jpg